EVROPSKI PARLAMENT PROGLASIO GOLODOMOR U UKRAJINI GENOCIDOM: Sednica održana u Strazburu

Novosti online

15. 12. 2022. u 15:42

POSLANICI Evropskog parlamenta su tokom plenarne sednice, koja je održana 12-15. decembra u Strazburu, većinom glasova usvojili rezoluciju o proglašenju Golodomora u Ukrajini 1932-1933. godine genocidom, objavljeno je nakon glasanja.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРОГЛАСИО ГОЛОДОМОР У УКРАЈИНИ ГЕНОЦИДОМ: Седница одржана у Стразбуру

Foto AP

Dokument je podržalo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, uzdržano 17.

Rezolucija Evropskog parlamenta po spoljnopolitičkim pitanjima nije pravno obavezujuća, ali druge evropske institucije moraju da slušaju mišljenje evropskih poslanika.

„Evropski parlament proglašava Golodomor, glad koja je veštački izazvana 1932-1933. godine, genocidom nad ukrajinskim narodom, koja je usmerena na rušenje socijalnih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalne samosvesti“, piše u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Glad 1932. i 1933. godine zahvatila je ne samo Ukrajinu, nego sve glavne žitne oblasti Sovjetskog Saveza, među kojima su Severni Kavkaz, Nižnje i Srednje Povoložje, znatan deo Centralno-černozemne oblasti, Kazahstan, Zapadni Sibir, Južni Ural.

Prema raznim procenama, tada je od gladi pomrlo između sedam i osam miliona ljudi raznih nacionalnosti, od čega oko 3,5 miliona u Ukrajini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!