KRIZA NE BIRA: Lionski Festival svetlosti ove godine uz uštedu električne energije

Tanjug

08. 12. 2022. u 19:09

LIONSKI Festival svetlosti, koji je poznat po složenim svetlosnim strukturama koje se projektuju na istorijskim spomenicima i javnim zgradama širom grada, ove godine će biti umereniji zbog energetske krize, saopštili su organizatori.

КРИЗА НЕ БИРА: Лионски Фестивал светлости ове године уз уштеду електричне енергије

Foto: Printskrin/Jutjub/DiscoveryUK

Gradonačelnik Liona Gregori Duse preneo je novinarima da su sasvim svesni situacije i razumni, te da su posebno vodili računa o izboru tehnologije, preneo je Rojters.

Troškovi za električnu energiju za četvorodnevni festival koji ima 30 umetničkih dela koja se sastoje od monumentalnih projekcija, instalacija i svetlećih objekata, iznosi svega 3.500 evra, kazao je on.

Od umetnika je zatraženo da štede energiju korišćenjem efikasnijih LED sijalica, a uticaj njihovog umetničkog dela na životnu sredinu bio je uzet u obzir tokom procesa selekcije.

- Festival je sada deo DNK grada. Važno je održati ovaj događaj, ali to ne znači da ne možemo da pošaljemo poruku da smo razumni - objasnio je Duse.

Festival koji je prvobitno bio proslava tokom koje su meštani slavili Bogorodicu stavljajući sveće na okvire svojih prozora, privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta.

Od nastanka se značajno promenio, a ove godine jedno od umetničkih dela biće i projekcija na Lionskom muzeju umetnosti gigantskih portreta koji pevaju, između ostalih, pesme Britni Spirs i grupe AC/DC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije