MINISTAR MALI NA SEDNICI ODBORA ZA FINANSIJE: Budžet sutra pred poslanicima u Skupštini Srbije

Novosti onlajn

04. 12. 2022. u 12:18

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali danas prisustvuje sednici Odbora za finansije u Skupštini Srbije.

МИНИСТАР МАЛИ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА ФИНАНСИЈЕ: Буџет сутра пред посланицима у Скупштини Србије

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Dolazak na sednicu Odbora za finansije, na kojoj nam je tema budžet za 2023. godinu, kao i ostali važni zakoni iz nadležnosti @ministarstvo_finansija, a koji će se sutra naći pred narodnim poslanicima - napisao je ministar Mali na Instagramu. 

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je juče da će se predlog budžeta za sledeću godinu u ponedeljak naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, dodajući da je njime obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija u kojoj će i građani i privreda imati dovoljno struje i gasa tri su glavna stuba budžeta za 2023. godinu - rekao je on gostujući juče na TV Prva.

Kada je reč o životnom standardu naveo je da su obezbeđena sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, drugi stub su investicije, za koje je izdvojeno oko sedam odsto bruto društvenog proizvoda i tu se, kako je rekao, neće odustati ni od jednog započetog ni planiranog posla, ni kada je reč o putevima, ni komunalnoj infrastrukturi, bolnicama i slično.

- Treći stub je energetika. Mi ćemo sledeće godne imati deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,9 odsto odnosi na budžet, a ostalih 1,4 odsto je vezano za energetiku. Trudimo se i trudićemo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje - rekao je Mali.

Kada je reč o energetici, dodao je da se u saradnji sa stručnjacima iz Norveške radi na definisanju stategije za razvoj energetskog sektora do 2050. godine i da će u narednih više od 20 godina, biti potrebno godišnje ulagati po oko milijardu i po evra kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje energentima.

- To moramo da uradimo. Idemo u obnovljive izvore energije, u izgradnju kapaciteta koji su neophodni za balansiranje, apgrejd distributivne mreže, sve ono što je neophodno za snabdevanje naših gražanja i strujom i gasom - zaključio je ministar Mali. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!