BUDŽET U PONEDELJAK PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI Mali: Poboljšanje životnog standarda, investicije i stabilna energetska situacija prioritet

Tanjug

03. 12. 2022. u 11:45

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se predlog budžeta za sledeću godinu u ponedeljak naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, dodajući da je njime obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

БУЏЕТ У ПОНЕДЕЉАК ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У СКУПШТИНИ Мали: Побољшање животног стандарда, инвестиције и стабилна енергетска ситуација приоритет

Foto: M. Anđela

- Poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija u kojoj će i građani i privreda imati dovoljno struje i gasa tri su glavna stuba budžeta za 2023. godinu - rekao je on gostujući na TV Prva.

Kada je reč o životnom standardu naveo je da su obezbeđena sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, drugi stub su investicije, za koje je izdvojeno oko sedam odsto bruto društvenog proizvoda i tu se, kako je rekao, neće odustati ni od jednog započetog ni planiranog posla, ni kada je reč o putevima, ni komunalnoj infrastrukturi, bolnicama i slično.

- Treći stub je energetika. Mi ćemo sledeće godne imati deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,9 odsto odnosi na budžet, a ostalih 1,4 odsto je vezano za energetiku. Trudimo se i trudićemo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje - rekao je Mali.

Kada je reč o energetici, dodao je da se u saradnji sa stručnjacima iz Norveške radi na definisanju stategije za razvoj energetskog sektora do 2050. godine i da će u narednih više od 20 godina, biti potrebno godišnje ulagati po oko milijardu i po evra kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje energentima.

- To moramo da uradimo. Idemo u obnovljive izvore energije, u izgradnju kapaciteta koji su neophodni za balansiranje, apgrejd distributivne mreže, sve ono što je neophodno za snabdevanje naših gražanja i strujom i gasom - zaključio je ministar Mali. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)