MEDIJI U GRČKOJ OBJAVILI ZVANIČNE PODATKE: Šolakova preduzeća napravila poslovni gubitak od 200 miliona evra

Novosti onlajn

03. 12. 2022. u 13:50

DRAGAN Šolak i njegova Junajted grupa su kupili kompanije Vind Helas i Nova obećavajući ogromna ulaganja, ali posao nije krenuo po planu.

МЕДИЈИ У ГРЧКОЈ ОБЈАВИЛИ ЗВАНИЧНЕ ПОДАТКЕ: Шолакова предузећа направила пословни губитак од 200 милиона евра

Arhvia

Firme u vlasništvu Dragana Šolaka i Junajted grupe u Grčkoj napravile su poslovni gubitak od 200 miliona evra, opterećene su ogromnim dugovima i moraju da izdaju obveznice po rekordno nepovoljnim kamatnim stopama.

Ovo su preneli mediji u Atini, pozivajući se na zvanične izveštaje o poslovanju Šolakovih kompanija, koje su detaljno analizirali. 

Operater mobilne telefonije Vind Helas i medijska kuća Nova, u vlasništvu Junajted grupe Dragana Šolaka i BC Partnera, a koji sada treba da se udruže u zajedničku kompaniju Nova, prave “ozbiljne gubitke”. 

Vind Helas beleži “izuzetno negativan” rezultat sa poslovnim minusom od 48,2 miliona evra, ističe grčki magazin Fajnenšel Report, koji naglašava da je pod upravom Junajted grupe gubitak ovog operatera povećan za šest miliona evra.

Dragan Šolak

Dodatno, Vind Helas je opterećen ogromnim dugovima - na osnovu obveznica čitavih 494 miliona evra, a na osnovu lizinga 299 miliona evra, što na godišnjem nivou predstavlja dodatni finansijski trošak od 63,4 miliona evra. 

Junajted grupa i Dragan Šolak su u Grčkoj nastavili svoju zaduživanje pod izuzetno nepovoljnim kamatnim stopama, pa su izdali obveznice sa kamatom od 4,65 odsto - i to pre nego što je Evropska centralna banka povećala nivo kamatnih stopa na nivou EU. To znači da će zaduženost Junajted grupe u Grčkoj dodatno da raste. Uz sve ovo, Vind Helas ima dugoročne finansijske obaveze prema Vladi Grčke u iznosu od 83,3 miliona evra, piše Fajnenšel Report. 

Što se tiče poslovanja medijske kuće "Nova" u Grčkoj situacija nije mnogo bolja. Ova firma u vlasništvu Junajted grupe, odnosno Dragana Šolaka i BC Partners, povećala je svoj neto gubitak na 153,8 miliona evra, a njen kapital je takođe u minusu i to od 338 miliona evra.

Prema njihovom zvaničnom  izveštaju, koji prenose ugledni grčki mediji, neto vrednost zajedničke kompanije koja bi se napravila od Vind Helasa i Nove bila bi takođe u minusu, i to za 204,5 miliona evra.

- Podsećamo da su predstavnici Junajted grupa, kako bi dobili odobrenje za stvaranje nove zajedničke kompanije, pre nekoliko meseci na sastanku sa premijerom Kirijakosom Micotakisom obećali investicije od 2 milijarde evra - ističe se u prilogu Fajnenšel Reporta.

Šolak kupuje fudbalski klub u Bugarskoj

Kako su objavili bugarski mediji, usred velikih poslovnih gubitaka u Grčkoj, Šolak je u završnim pregovorima o kupovini većinskog vlasništva u FK Levski. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta