INFLACIJA U VELIKOJ BRITANIJI: Porasla iznad 11 odsto u 2022. godini, što je najveća stopa u poslednjih 40 godina

Novosti online

02. 12. 2022. u 10:31

NAPUŠTANjE Evropske unije dodalo je u proseku 210 funti (258 dolara) na račune za hranu britanskih domaćinstava tokom dve godine do kraja 2021, pokazalo je novo istraživanje Centra za ekonomske performanse Londonske škole ekonomije (LSE), prenosi RT.

ИНФЛАЦИЈА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Порасла изнад 11 одсто у 2022. години, што је највећа стопа у последњих 40 година

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, Bregzit je koštao britanske potrošače ukupno 5,8 milijardi funti (7 milijardi dolara). Studija je potvrdila da su računi za hranu porasli za 6%, što je najviše pogodilo domaćinstva sa niskim primanjima. Poskupljenja izazvana Bregzitom dodala su 1,1 odsto njihovim ukupnim troškovima života – više od povećanja od 0,7 odsto koje osećaju bogatija domaćinstva.

U izveštaju je istaknuto da je rast potrošačkih cena izazvan proizvodima sa visokim necarinskim barijerama, dok kod onih sa niskim necarinskim barijerama nije došlo do značajnijeg rasta. To bi moglo značiti da su se izvoznici iz EU i uvoznici iz Velike Britanije suočili sa većim troškovima zbog novih barijera, od kojih su 50 do 88 odsto preneli na potrošače, navodi se u saopštenju.

Trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i EU ostaje bez carina prema pravilima sporazuma o Bregzitu. Međutim, opsežne carinske kontrole, zahtevi pravila o poreklu i sanitarne mere za trgovinu životinjama i biljkama doprinose pritisku na uvoznike i izvoznike.

Studija LSE je takođe otkrila da, iako su domaći proizvođači hrane u Velikoj Britaniji imali koristi od manje konkurencije, njihove dobitke su nadmašili gubici potrošača u iznosu od preko milijardu funti (1,2 milijarde dolara). Štaviše, dobici nisu doneli nikakav prihod za vladu.

 - Napuštajući EU, Velika Britanija je zamenila dubok trgovinski odnos sa nekoliko prepreka za trgovinu za onaj gde je potreban širok spektar provera, obrazaca i koraka pre nego što roba može da pređe granicu - napisao je Ričard Dejvis, profesor na Univerzitetu u Bristolu i koautor studije.

On je istakao da je stopa inflacije u Velikoj Britaniji porasla iznad 11 odsto u 2022. godini, što je najveća stopa u poslednjih 40 godina.

Britanija je glasala za izlazak iz EU u junu 2016. godine, nakon čega je usledilo nekoliko godina napetih pregovora pre nego što je zvanično napustila uniju u januaru 2020. i izašla iz jedinstvenog tržišta i carinske unije u januaru 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)