VLADA SLOVAČKE NAJAVILA NOVINE: U toku iduće godine ograničenje cena energije za domaćinstva

Tanjug

01. 12. 2022. u 11:19

SLOVAČKA vlada će sledeće godine ograničiti cene energije za domaćinstva, što će državu koštati 6,0 milijardi evra za subvencije i ugovor s glavnim snabdevačem električnom energijom, saopštili su danas vladini zvaničnici.

ВЛАДА СЛОВАЧКЕ НАЈАВИЛА НОВИНЕ: У току идуће године ограничење цена енергије за домаћинства

Foto: Piksabej

Najavljenim merama će cene električne energije za domaćinstva biti zadržane na istom nivou, dok će cene prirodnog gasa i grejanja biti povećane za 15 posto, rekao je premijer Eduard Heger na konferenciji za novinare koja je prenošena uživo, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, domaćinstva bi bez ovih mera sledeće godine energiju plaćala u proseku 3.000 evra više. 

Mere uključuju usvajanje ranijeg sporazuma sa dominantnim dobavljačem električne energije, kompanijom Slovenske elektrane, koja će iduće godine isporučivati deo svoje proizvodnje struje po cenama nižim od tržišnih, rekao je ministar finansija Igor Matović.

Snabdevači gasa i grejanja biće kompenzovani putem subvencija kako bi se snizila krajnja cena za potrošače, dodao je on, napominjući da će vlada takođe sprečiti podizanje naknada vezanih za snabdevanje energijom. 

Heger je naveo da su ove mere uključene u nacrt budžeta za 2023. koji se sada nalazi u parlamentu, a u kojem vlada nema većinu, tako da je usvajanje budžeta neizvesno.

Vlada je ranije najavila da će postaviti gornju granicu cena energije i za kompanije u prvom kvartalu 2023. godine, pri čemu taj korak zavisi od odobravanja budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ JE KRALJ AUSTRALIJE: Novak razbio Cicipasa u finalu Australijan opena, jači od povrede, provokatora i Australije!