JEZDIĆE PONOVO DOMAĆI VAGONI: Fabrika "Goša" u Smederevskoj Palanci počela proizvodnju šinskih vozila (VIDEO)

J. ILIĆ

30. 11. 2022. u 10:10

PO prvi put u Srbiji, u fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci, projektovan je i proizveden prototip intermodularnog vagona za prevoz kontejnera različitih dimenzija i namena, koji spada u najtraženije teretne vagone ne samo u Evropi nego i u svetu.

ЈЕЗДИЋЕ ПОНОВО ДОМАЋИ ВАГОНИ: Фабрика Гоша у Смедеревској Паланци почела производњу шинских возила (ВИДЕО)

Foto J. I.

Vagon, čija je serijska proizvodnja već počela, izrađen je prema najstrožim međunarodnim standardima, a u "Goši" su posebno ponosni jer je čitav posao obavljen domaćim snagama.

Godinu dana bilo je potrebno da stručnjaci "Goše", oslanjajući se na sopstveno znanje i iskustvo, naprave prototip podvagona i dobiju licencu za serijsku proizvodnju.

- "Goša" je, za nas, feniks srpske privrede, kaže generalni direktor FŠV "Goša" Saša Stanisavljević.

- Posle pet godina, od fabrike u stečaju, praktično od nule, sa ograničenim brojem ljudi, došli smo u fazu da možemo da napravimo novi vagon za domaće i evropske železnice. To je veliki uspeh za nas, a u budućnosti će, osim fabrike, benefit imati i Smederevska Palanka, kroz oživljavanje privrede i otvaranje novih radnih mesta - navodi direktor "Goše".

Ovo je, inače, prvi put da jedna domaća firma proizvodi ovakav vagon, koji je sve traženiji na tržištu jer se transport velikih tereta sve više sa drumskih koridora seli na železnicu.

Vagon je izrađen od domaćih materijala testiranih prema međunarodnim propisima i ispitan u praktičnim uslovima ekslopatacije, navodi generalni direktor FŽV "Želvoz" Svetozar Bugarin, koji je uložio sve znanje i trud u nadzor projekta.

- Ekskluzivitet je taj što su i vagon i linija za proizvodnju u potpunosti izrađeni domaćom pameću i snagama. Od faze projektovanja, u ispitivanjima, do proizvodnje, učestvovale su sve domaće firme, osim firme koja je sertifikovala vagon - kaže on.

Bugarin podvlači da je "Goša" u ovom poslu imala podršku svih.

Svetozar Bugarin, Foto J. I.

- Imali smo podršku železare HBIS, od koje smo nabavljali materijale, potom veliki doprinos dao je Mašinski fakultet u Beogradu, kao i Direkcija za železnicu Srbije. Ovo je ne samo naš, već, smatramo, i ponos domaće privrede, jer trenutno niko u Srbiji ne proizvodi vagone. Uvek smo pomagali strancima, a sad je naš "srpski inat" proradio, i pokazali smo da umemo sami da napravimo ovako traženi proizvod, navodi Svetozar Bugarin.

Novi intermodularni vagon, koji će nositi žig "proizvedeno u Srbiji", praviće se za poznate kupce u zemlji i inostranstvu.

MOĆI ĆE DA SE PRIKLjUČE HLADNjAČE

INTERMODULARNI vagon zamišljen je tako da je pogodan i za nadogradnju. Postoji mogućnost da se modifikuje za prevoz "frigo kontejnera", koji zahtevaju snabdevanje električnom energijom. U "Goši" navode da im znanje za ovo ne manjka jer su i ranije radili elektrifikaciju plato-vagona.

STRANCI MERKAJU

IAKO je serijska proizvodnja tek najavljena, u "Goši" kažu da je prototip vagona izazvao ogromno interesovanje stranaca nedavno na sajmu u Berlinu, gde je "Goša - Želvoz sistem" imao štand i dobio odlične ocene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života