PALE CENE NAFTE: Na najnižem nivou od decembra 2021. godine

Tanjug

28. 11. 2022. u 12:29

CENE nafte su pale danas na najniži nivo od decembra 2021. zbog talasa nemira u Kini koji je pogodio apetit investitora prema rizčnoj imovini i pomutio izglede u vezi s potražnjom energije, pojačavši stres na ionako nestabilnom globalnom tržištu sirove nafte.

ПАЛЕ ЦЕНЕ НАФТЕ: На најнижем нивоу од децембра 2021. године

Foto: AP

Međunarodno referntna nafta Brent pala je za 2,53 dolara ili za 3,03 posto na dnevnom nivou, na 81,10 dolara za barel, na trgovanju do 11.37 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Američka VTI nafta je potonula za 2,25 dolara ili za 2,95 procenata na 74,03 dolara po barelu.

U Kini su tokom vikenda izbili masovni protesti zbog strogih antikovid mera širom zemlje, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je podstaklo rasprodaju na tržištu nafte na početku ove nedelje, izveštava "Blumberg".

Novo povlačenje cena nafte dolazi nakon višenedeljnog pada izazvanog znacima privrednog usporavanja Kine i odluke Evropske unije o ograničenju cene ruske sirove nafte, koja će, kako se čini, imati minimalan uticaj na trgovinu.

Špekulanti su značajno smanjili ulaganja u naftu, pri čemu su prošle nedelje objavili šesto najveće smanjenje neto dugih pozicija za Brent naftu.

U narednim danima će na tržištu verovatno biti prisutna veća volatilnost cena u iščekivanju sastanka grupe OPEK+ o sledećem nivou proizvodnje.

Podaci sa kineske društvene mreže Baidu pokazuju da je saobraćaj u najvećim kineskim gradovima jutros naglo opao, pri čemu je u glavnom gradu Pekingu promet bio za 45 odsto manji nego pre godinu dana, dok je u Guangdžou bio manji za 35 odsto.

Procenjuje se da bi kineska potražnja za naftom u ovom kvartalu mogla u proseku da iznosi 15,11 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 15,82 miliona barela dnevno godinu dana ranije, prema američkoj analitičkoj kompaniji Kepler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

LAŽ VEKA: Kako je govor jednog Amerikanca pre 20 godina promenio budućnost Bliskog istoka