SRBIJA OSTALA EKONOMSKI STABILNA UPRKOS KRIZI: Ministar Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Žiofreom (FOTO)

Novosti onlajn

24. 11. 2022. u 14:52

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji i Evropi, o budžetu za 2023. godinu, kao i o saradnji na zajedničkim projektima.

СРБИЈА ОСТАЛА ЕКОНОМСКИ СТАБИЛНА УПРКОС КРИЗИ: Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом (ФОТО)

Foto: Instagram/

Ministar finansija je istakao da je Srbija ostala ekonomski stabilna, uprkos krizi koja traje već nekoliko godina, kao i da će budžet za narednu godinu biti razvojan, uravnotežen i socijalno orijentisan, sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.  Kako je rekao, nastavlja se sa investicijama u infrastrukturu i sa kapitalnim projektima, koji dalje podstiču rast BDP-a.

On je dodao da Srbija ostaje posvećena strukturnim reformama, što je važan deo novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i da je u tom smislu najvažnija reforma energetskog sektora. On je dodao i da su sa MMF-om dogovorena nova fiskalna pravila, koja su deo izmena Zakona o budžetskom sistemu, a koji će se u decembru naći pred poslanicima.

Žiofre je podsetio da je Evropska Unija izdvojila 165 miliona evra za Srbiju kako bi prevazišla energetsku krizu, a ministar Mali se na tome zahvalio i istakao da je taj novac u budžetu za narednu godinu. Kako je Žiofre rekao, to je deo paketa energetske podrške za Zapadni Balkan.

On se zahvalio Ministarstvu finansija na saradnji na zajedničkim projektima, i posebno istakao projekat izgradnje interkonektora sa Bugarskom, koji će biti završen krajem 2023. godine. 

Mali je rekao da je taj projekat posebno važan zbog diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i zahvalio EU na podršci.

Sagovornici su se saglasili da će i u narednom periodu predano raditi na zajedničkim projektima, koji su suštinski važni za bolji kvalitet života.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEFTINIJI RAZGOVORI I INTERNET: Šta nam donosi roming deklaracija koja je potpisana u Tirani