RASTE BES U EVROPI: Austrijanci kradu lož-ulje, besni Nemci napadaju zaposlene u elektrodistribucijama

I. STANOJEVIĆ

24. 11. 2022. u 15:00

DRAMATIČAN rast cene struje doveo je do velikog nezadovoljstva građana u Nemačkoj, koji sve češće odlaze do filijala svojih snabdevača električnom energijom da bi iskalili bes.

РАСТЕ БЕС У ЕВРОПИ: Аустријанци краду лож-уље, бесни Немци нападају запослене у електродистрибуцијама

Foto Tanjug/AP

Elektroprivreda nemačkog grada Cvikau (ZEV) zbog toga odlučila je da angažuje obezbeđenje koje brine o bezbednosti svojih zaposlenih.

Direktor ZEV Folker Šnajder rekao je dnevniku "Bild" da u centru za klijente od jutra do mraka stoji po jedna pripadnik obezbeđenja.

- To našim ljudima daje osećaj bezbednosti - kaže on, dodajući da su zaposleni ZEV proteklih dana bili izloženi verbalnim napadima.

Šnajder veli da razume nezadovoljstvo građana, zbog čega su zaposleni ZEV prošli takozvani "trening deeskalacije". Trenutno oko 40 službenika ZEV dnevno stoji na raspolaganju građana, a pre energetske krize bilo ih je samo 15. ZEV snabdeva oko 50.000 domaćinstava strujom, a 10.000 gasom.

Šnajder je podsetio da se prošle godine u Idar-Oberštajnu nepobitno videlo da je ubijen radnik na benzinskoj pumpi samo zato što je ukazao kupcu da mora da nosi masku.

- Ne želim da mi neko nekada prebaci da ništa nismo preduzeli. Imam obavezu da brinem o bezbednosti svojih zaposlenih - rekao je on.

Istakao je da ima razumevanje da su zaposleni ZEV ti koji su izloženi nezadovoljstvu građana, ali oni istovremeno znaju da je za situaciju kriv rat u Ukrajini.

Austrijanci kradu lož-ulje


Energetska kriza dovela do toga da su energenti postali meta lopova. Domar jedne firme u Halu, u pokrajini Tirol je, pošto je zahladnelo, pokušao da pokrene grejanje, ali ono nije htelo da radi.

- Najpre su pomislili da se radi o tehničkom kvaru. Nakon što je provereno postrojenje, primećeno je da je rezervoar za lož ulje potpuno prazan - prenela je policija.

Nepoznate osobe su od juna do novembra iz rezervoara ukrale oko 6.000 litara lož-ulja. Šteta je procenjena na više od 7.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici