PAD BLAGOSTANJA U NEMAČKOJ: Moguć sunovrat standarda na nivo iz 1970. godine

Đ.G.

21. 11. 2022. u 13:05

BOGATSTVO Nemačke moglo bi da padne na nivo iz 1970. godine zbog „potpunog neuspeha“ energetske politike, kaže Hening Hone, šef poslaničke grupe Slobodne demokratske partije (FDP, deo vladine koalicije) u Landtagu Severne Rajne-Vestfalije.

ПАД БЛАГОСТАЊА У НЕМАЧКОЈ: Могућ суноврат стандарда на ниво из 1970. године

Foto Shutterstock

- Bogatstvo Nemačke preti da padne na nivo iz 1970. godine. Na pozadini potpunog neuspeha energetske tranzicije, moramo da se zapitamo da li će neko za deset godina još uvek ovde proizvoditi i prodavati svoje proizvode na međunarodnom tržištu? Moramo da odgovorimo ovo pitanje - rekao je Hene u intervjuu nemačkom listu Velt.

Poslanik je pozvao "da se shvati ozbiljnost situacije". Brojne kompanije, od Lankesa do BASF-a, kažu da su sada spremne da investiraju bilo gde osim u Nemačku, rekao je on.

- Naša mala i srednja preduzeća su takođe pod pritiskom. Mnogi posmatrači upozoravaju da bi naša zemlja uskoro mogla postati CO2 neutralna, ali siromašna - dodao je političar.

Prema njegovom mišljenju, zbog bahatosti i apsolutnog samozadovoljstva u Nemačkoj, ove opasnosti se ignorišu.

- Uskraćeni su nam svi izvori energije osim ruskog gasa - i to je blokirano. Situacija u Severnoj Rajni-Vestfaliji, energetski najintenzivnijem regionu u Nemačkoj, posebno je dramatična zbog cena energenata. Nemački poslovni model je pod snažnim pritiskom - objasnio je Hone.

Istovremeno, on je pojasnio da ne poziva na obustavu energetske tranzicije, ali bi želeo da SRJ privremeno koristi sve raspoložive domaće izvore energije - prenela je RIA.

- Trenutno uvozimo gas iz SAD i plaćamo ga mnogo više nego da ga proizvodimo ovde. Takođe moramo da produžimo gasovode do zemalja Beneluksa kako bismo mogli da dobijamo gas odatle - dodao je Hene. On je objasnio da bi voleo da Nemačka ostane industrijska zemlja i mesto za proizvodnju. „Ovaj signal bi nam pomogao da sačuvamo investicije“, smatra poslanik.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!