ZA VEĆE PENZIJE NOVA FORMULA: Vlada usklađuje propise kako bi seniori dobili povišicu devet odsto

J. Ž. S.

31. 10. 2022. u 07:45

KAKO bi vanredno usklađivanje penzija za 1,6 miliona najstarijih u Srbiji moglo da stupi na snagu, novoformirana vlada morala bi u što kraćem roku da usvoji izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

ЗА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ НОВА ФОРМУЛА: Влада усклађује прописе како би сениори добили повишицу девет одсто

Foto N. Skenderija

Kako je ranije najavljeno, čekovi bi od danas trebalo da budu veći za oko devet odsto, a seniori će poboljšanje kućnog budžeta osetiti sa sledećim primanjem, odnosno početkom decembra.

Pošto primanja najstarijih poslednjih meseci prilično zaostaju za zaradama, Vlada uveliko traži novi model "švajcarske formule" kako bi se ovaj problem rešio.

Trenutno se penzije usklađuju 50 odsto s rastom plata i isto toliko s troškovima života, što penzionerima ne ide u prilog, pošto je usklađivanje samo jednom godišnje i u međuvremenu ga inflacija obezvredi. Zbog toga je udeo penzija u platama trenutno 42,4 odsto. U toj računici, međutim, najgore prolaze poljoprivrednici čija primanja su svega 18 odsto zarade, dok je kod samostalaca taj procenat oko 40.

Postoji nekoliko predloga za rešavanje ovog problema, a jedan od načina je da se penzije usklađuju 60 odsto sa rastom zarada i 40 sa inflacijom, ili da čekovi prate plate sa 70 procenata, a rast cena na malo sa 30 odsto.

Foto Novosti

Prosečna penzija za avgust bila je 30.952 dinara, što znači da bi za mesec dana trebalo da bude veća za 2.785 dinara, dok bi sa ukupnim povećanjem od 1. januara koverta najstarijih sa prosečnim čekom iznosila oko 37.200.

Najbrojnija grupa penzionera, njih oko 20 odsto, čije su penzije od 10.000 do 15.000 dinara, moći će da računaju na povećanje od oko 2.000 do 3.000 dinara. Najstariji građani koji mesečno dobijaju između 15.000 do 20.000 dinara, i kojih ima oko 200.000, imaće u novčaniku od 3.000 do 4.000 dinara više.

U Udruženju sindikata penzionera Srbije kažu da su formiranjem nove vlade stvoreni uslovi za rešavanje njihovih problema. Oni od novog ministra za rad Nikole Selakovića očekuju najpre da formira mešovitu komisiju za praćenje primene propisa koji se odnose na penzionere.

Među zahtevima koji će biti upućeni je i taj da se penzije u 2022, počevši od 1. novembra, vanredno usklade za 24 odsto, što predstavlja povećanje od četiri procenta na godišnjem nivou, i da povećanje za 2023. iznosi 19,3 odsto. Iz ovog udruženja najavljuju i da će ponovo tražiti da se ukinu kazneni poeni zaposlenima koji odlaze u prevremenu penziju pre navršenih 65 leta, ali i pronalaženje rešenja za povraćaj neisplaćenih sredstava penzionerima od 2014. do 2018. godine.

USKORO NOVI DIREKTOR FONDA PIO

UPRAVNI odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje objavio je konkurs za imenovanje direktora. Kako se navodi u dokumentu objavljenom u "Službenom glasniku", pored opštih uslova za imenovanje se posebno traži visoko obrazovanje iz naučne oblasti ekonomske ili pravne struke i najmanje šest godina radnog iskustva u toj vrsti i stepenu stručne spreme. Na čelu Fonda trenutno je Dragana Kalinović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)