UKINULI POTVRDE O ŽIVOTU: Lepa vest za 20.520 penzionera iz RS koji žive u Srbiji

Novosti online

12. 10. 2022. u 14:25

DOSTAVLjANjE potvrde o životu do kraja tekuće godine za korisnike Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u Srbiji više nije uslov za nastavak redovne isplate penzija u narednoj godini.

УКИНУЛИ ПОТВРДЕ О ЖИВОТУ: Лепа вест за 20.520 пензионера из РС који живе у Србији

Foto Tanjug

Sve ovo je rezultat unapređenja postojeće saradnje između fonda dve zemlje kao i stavljanjem u funkciju elektronske razmene podataka.

Za 20.520 korisnika Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u našoj zemlji više ne postoji obaveza, kao što je to bilo do sada, da na kraju kalendarske godine dostavljaju dokaz o životu.

Na ovaj način penzionerima u Srbiji olakšava se obezbeđenje dokumentacije, a prestaje i dosadašnja praksa odlaska korisnika do jednog od pet nadležnih organa za overu potvrde o životu, što pojednostavljuje i olakšava obavezu korisnika po pitanju dokazivanja njihovog statusa.

Fond PIO Srpske je mogućnost elektronske razmene podataka o činjenici smrti korisnika zaokružio sa svim nosiocima osiguranja država nastalih na području bivše SFRJ osim sa Makedonijom, gde živi oko 180 korisnika.

Elektronskom razmenom praktično se smanjuje mogućnost preplate penzije u slučajevima kada se smrt korisnika prava, u skladu sa zakonom, Fondu ne prijavljuje blagovremeno, odnosno u roku od 30 dana.

BONUS VIDEO - BUDISAVSKI PENZIONERI U AKCIJI: Pogodan dan za sređivanje parka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...