MOLDAVIJA POSTOIGLA DOGOVOR SA GASPROMOM: Plaća 820 dolara za 1000 kubika gasa

P. Z. S. / ria.ru

28. 10. 2022. u 16:42

NABAVNA cena ruskog gasa za Moldaviju u novembru iznosiće 821 dolar za hiljadu kubnih metara, što je 210 dolara manje nego u oktobru, rekao je Vadim Čeban, šef Moldovagaza.

МОЛДАВИЈА ПОСТОИГЛА ДОГОВОР СА ГАСПРОМОМ: Плаћа 820 долара за 1000 кубика гаса

FOTO: EPA

U oktobru je republika kupovala gas po ceni od 1.031 dolara za hiljadu kubnih metara.

-Gasprom PJSC potvrdio je novembarske količine prirodnog gasa za Republiku Moldaviju u iznosu od 5,7 miliona kubnih metara dnevno. Preliminarni trošak energetskog nosača biće 821 američki dolar za hiljadu kubnih metara za Moldovagaz dd, napisao je Čeban na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od temperature vazduha, potrošnja u novembru je na nivou od 115-120 miliona kubnih metara. U ovom slučaju, 41 milion kubnih metara potrebnih Termoelektrici i nekim industrijskim preduzećima biće zamenjen mazutom, a preostalih 77 miliona kubnih metara biće pokriveno snabdevanjem PJSC Gasprom (54 miliona kubnih metara) i kupovinom na slobodnom tržištu i / ili od državnog preduzeća Energokom (23 miliona kubnih metara).

Vlasti Moldavije su se u oktobru prošle godine dogovorile sa Gaspromom da produže ugovor o isporuci gasa republici, uz reviziju duga Moldovagaza 2022. godine. Gasprom je saopštio da zadržava pravo da u potpunosti obustavi isporuku gasa Moldaviji ako ta zemlja prekrši obaveze plaćanja do 20. oktobra, a takođe i zbog grubog kršenja rokova za zaključivanje sporazuma o izmirenju istorijskog duga JSC Moldovagaz.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)