EVROPSKA SKLADIŠTA GASA PUNA: Cena plavog energenta pala ispod nule, tankeri sa 2 milijarde vrednog LNG nemaju gde da istovare robu

P. Z. S. / CNN

28. 10. 2022. u 15:33

EVROPA ima više prirodnog gasa nego što zna šta da radi sa njim. U stvari, toliko da su spot cene nakratko postale negativne ranije ove nedelje.

ЕВРОПСКА СКЛАДИШТА ГАСА ПУНА: Цена плавог енергента пала испод нуле, танкери са 2 милијарде вредног ЛНГ немају где да истоваре робу

Foto AP

Zvaničnici su mesecima upozoravali na energetsku krizu ove zime, jer je Rusija – nekada najveći snabdevač prirodnog gasa u regionu – smanjila snabdevanje u znak odmazde za sankcije koje je Evropa uvela zbog svoje invazije na Ukrajinu.

Sada su skladišta gasa u EU skoro popunjena, tankeri koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) stoje u redu u lukama, ne mogu da istovare svoj teret, a cene padaju.

Cena referentnih evropskih fjučersa prirodnog gasa pala je za 20% od prošlog četvrtka, i za više od 70% od kada je dostigla rekordnu vrednost krajem avgusta. U ponedeljak su holandske spot cene gasa za isporuku u roku od sat vremena — koje odražavaju uslove na evropskom tržištu u realnom vremenu — pale ispod 0 evra, prema podacima Interkontinentalne berze.

Cene su postale negativne zbog „preopskrbljene mreže“, rekao je za Si-En-En Biznis  Tomas Marzec-Manser, šef analitike gasa u Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

To je izuzetno iznenađujući preokret događaja za Evropu, gde su domaćinstva i preduzeća zahvaćena snažnim porastom cene jednog od njenih najvažnijih izvora energije tokom prošle godine.

TOPLO VREME

Masimo di Odoardo, potpredsednik za istraživanje gasa i LNG u Wood Mackenzie, kaže da je neuobičajeno blago vreme u velikoj meri odgovorno za dramatičnu promenu u bogatstvu.

-U zemljama kao što su Italija, Španija, Francuska, vidimo da su temperature i potrošnja [gasa] bliže nivoima za avgust i početak septembra, rekao je on za Si-En-En Biznis. „Čak i u nordijskim zemljama, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, potrošnja je daleko ispod proseka za ovo doba godine“, dodao je on.

Evropska unija je takođe izgradila značajne rezerve protiv bilo kakvog daljeg smanjenja snabdevanja punjenjem skladišta gasa blizu kapaciteta. Skladišta su sada popunjene skoro 94 odsto, prema podacima Gas Infrastructure Europe. To je znatno iznad ciljanih 80% koje je postavio blok koji treba da dostignu do novembra.

-To je izuzetno visok nivo, rekao je Di Odoardo, napominjući da je maksimalni nivo skladištenja u proseku iznosio 87% kapaciteta u poslednjih pet godina.

Napori Evrope da obezbedi što više goriva uoči zime izazvali su zakrčenje LNG tankera u evropskim lukama, pogoršano nedostatkom terminala za uvoz LNG.

Blok je povećao uvoz LNG-a iz Sjedinjenih Država i Katara pošto je uvoz prirodnog gasa iz Rusije naglo opao.

Feliks But, šef LNG kompanije za podatke Vorteksa, rekao je za Si-En-En Biznis da čak 35 plovila ili pluta u blizini luka u severozapadnoj Evropi i na Iberijskom poluostrvu, ili plovi veoma sporo prema njima, zbog nedostatka mogućnosti za skladištenje.

Tim brodovima će „verovatno trebati još mesec dana da pronađu skladišta za svoj teret“, rekao je on.
Zajedno, oni nose LNG vredan oko 2 milijarde dolara, navodi Kpler, pozivajući se na dobavljača podataka o energetskom tržištu Argus Media.

VEĆE CENE SLEDEĆE GODINE

Uprkos nedavnom padu, na oko 100 evra (100 dolara) po megavat satu evropske fjučerse prirodnog gasa su i dalje 126 odsto iznad onoga što su bile prošlog oktobra, kada su ekonomije počele da se ponovo otvaraju nakon pandemijskih blokada i kada je potražnja skočila.

Cene bi mogle ponovo naglo da porastu u decembru i januaru kako vreme postane hladnije, što bi podstaklo neke od tih tankera da čekaju na moru još neko vreme pre nego što uđu u luku da se istovare, rekao je But.

I uprkos činjenici da je ruski udeo u ukupnom uvozu gasa u Evropu pao sa 40% na samo 9%, region bi mogao biti u teškom položaju sledećeg leta jer pokušava da popuni svoje zalihe pre sledeće zime.

Očekuje se da će cene dostići 150 evra (150 dolara) po megavat-satu do kraja 2023. godine, rekao je Bil Vederbern, ekonomista za trgovinu robomu u Kapital ekonomiks.

-Punjenje skladišta uoči sledeće zime zahtevaće od EU da uveze još više LNG-a, jer postoji potreba da se zameni izgubljeni uvoz ruskog gasa za celu godinu - rekao je on za Si-En-En Biznis.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)