ŠOLC I MAKRON PRETE BAJDENU TRGOVINSKIM RATOM: Nesuglasice na „medenom mesecu“ zbog nelojalne konkurencije

P. Z. S. / ria.ru

27. 10. 2022. u 22:47

FRANCUSKA i Nemačka žele da pregovaraju sa Vašingtonom o nelojalnoj konkurenciji i spremne su da uzvrate ako bude potrebno, pišu kolumnisti Politiko Hans fon der Burčard i Klea Kolkat.

ШОЛЦ И МАКРОН ПРЕТЕ БАЈДЕНУ ТРГОВИНСКИМ РАТОМ: Несугласице на „меденом месецу“ због нелојалне конкуренције

Foto: EPA


Nakon javne prepirke, Olaf Šolc i Emanuel Makron pronašli su nešto zajedničko: rastuću zabrinutost zbog nelojalne konkurencije SAD i potencijalnu potrebu da Evropa uzvrati udarac.

Kako prenosi Politiko, nemačka kancelarka i francuski predsednik razgovarali su o zajedničkim pitanjima između dve zemlje tokom skoro tri i po sata razgovora tokom ručka u sredu u Parizu. Zaključili su da američki planovi za vladine subvencije za podsticanje prenosa proizvodnje u SAD imaju uticaj na tržište.

Između Pariza i Berlina postoje mnoge nesuglasice oko ključnih političkih pitanja poput energetike i odbrane, podsećaju autori. Međutim, bilo je i nešto zajedničko. Obojica lidera su se složila da EU ne može da stoji po strani ako Vašington nastavi sa Zakonom o smanjenju inflacije, koji uključuje smanjenje poreza i energetske podsticaje za kompanije koje investiraju u SAD u sadašnjem obliku.

Konkretno, nedavno potpisani zakoni u SAD ohrabruju potrošače da „kupuju američki“ kada je u pitanju izbor električnog automobila – potez koji je posebno mučan za velike automobilske industrije u zemljama kao što su Francuska i Nemačka.

Autori zaključuju da ako SAD ne poslušaju zahteve EU, to može dovesti do novog trgovinskog rata.

Sjedinjene Države i evropske države suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija. Uvođenje sankcija Moskvi i politika napuštanja ruskog goriva doveli su do povećanja cene goriva, pre svega gasa. Kao rezultat toga, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo na druge sektore privrede.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)