SAUDIJSKI MINISTAR ENERGETIKE: Zemlja je odlučila da bude mudrija u odnosima sa Sjedinjenim Državama

P. Z. S. / ria.ru

25. 10. 2022. u 21:49

SAUDIJSKA Arabija je odlučila da bude mudrija u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u utorak saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman na šestom investicionom samitu Inicijative za buduće investicije.

САУДИЈСКИ МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ: Земља је одлучила да буде мудрија у односима са Сједињеним Државама

Foto: Arhiva VN

-Kraljevina Saudijska Arabija odlučila je da bude zrelija po ovom pitanju, rekao je ministar, komentarišući pogoršanje odnosa između Vašingtona i Rijada usred odluke kraljevine da smanji proizvodnju nafte kao deo sporazuma sa drugim proizvođačima nafte OPEK+, uprkos Zahtevi SAD za povećanje proizvodnje.

-Mi, kao Saudijci, imamo bonton da razgovaramo licem u lice i nikome ne okrećemo leđa. Naša vera je da je Saudijska Arabija najbezbednija i najpouzdanija zemlja u pogledu snabdevanja naftom. Kraljevina će biti pouzdan snabdevač naftom svima koji nas pitaju, dodao je on.

Početkom oktobra, zemlje članice OPEK+, predvođene Saudijskom Arabijom, odlučile su da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. Ovu odluku kritikovale su Sjedinjene Američke Države, koje su tražile od kraljevine da povećaju proizvodnju nafte kako bi pomogle EU da smanji potrošnju nafte iz Rusije u kontekstu njene konfrontacije sa Zapadom.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PODACI AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za podsticaje regionalnog razvoja 282,6 milijardi dinara