SAUDIJSKI MINISTAR ENERGETIKE: Zemlja je odlučila da bude mudrija u odnosima sa Sjedinjenim Državama

P. Z. S. / ria.ru

25. 10. 2022. u 21:49

SAUDIJSKA Arabija je odlučila da bude mudrija u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u utorak saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman na šestom investicionom samitu Inicijative za buduće investicije.

САУДИЈСКИ МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ: Земља је одлучила да буде мудрија у односима са Сједињеним Државама

Foto: Arhiva VN

-Kraljevina Saudijska Arabija odlučila je da bude zrelija po ovom pitanju, rekao je ministar, komentarišući pogoršanje odnosa između Vašingtona i Rijada usred odluke kraljevine da smanji proizvodnju nafte kao deo sporazuma sa drugim proizvođačima nafte OPEK+, uprkos Zahtevi SAD za povećanje proizvodnje.

-Mi, kao Saudijci, imamo bonton da razgovaramo licem u lice i nikome ne okrećemo leđa. Naša vera je da je Saudijska Arabija najbezbednija i najpouzdanija zemlja u pogledu snabdevanja naftom. Kraljevina će biti pouzdan snabdevač naftom svima koji nas pitaju, dodao je on.

Početkom oktobra, zemlje članice OPEK+, predvođene Saudijskom Arabijom, odlučile su da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. Ovu odluku kritikovale su Sjedinjene Američke Države, koje su tražile od kraljevine da povećaju proizvodnju nafte kako bi pomogle EU da smanji potrošnju nafte iz Rusije u kontekstu njene konfrontacije sa Zapadom.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MOJE TELO POŠALJITE U ČAČAK, SRCE OSTAVITE U LJUBLJANI: Bora emotivan pred koncert u rodnom gradu