ČLANICE OPEK+ O SMANJENJU PROIZVODNJE: To je čisto ekonomska stvar, Vašington besan zbog odluke naftaša

Novosti online

17. 10. 2022. u 00:48 >> 00:55

AMERIKANCI SU razočarani, blago rečeno, stavom OPEK-a da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

ЧЛАНИЦЕ ОПЕК+ О СМАЊЕЊУ ПРОИЗВОДЊЕ: То је чисто економска ствар, Вашингтон бесан због одлуке нафташа

Foto Shutterstock

Razočaranje ide dotle da se članice organizacije optužuju da su stale na stranu Rusije u rusko-ukrajinskom ratu.

Naravno, i tržište je reagovalo pa su cene crnog zlata počele da rastu. „Rat” nekadašnjih tesnih saveznika SAD i zemalja Opeka počeo je još 2020. kada je OPEK oborio proizvodnju za 9 miliona barela dnevno. Cilj naftaša je jasan – zarada, i rasprodaja viškova stvorenih tokom pandemije. Zašto bi proizvodili više, ako im manja proizvodnja donosi veći profit.

S druge strane, Bajdenova administracija usled loših procena ili iščekivanja moraće da ubaci još 10 miliona barela iz strateških rezervi kako bi usporila rast cena nafte. Takođe, javile su se i ideje o sankcijama - primeni antimonopolskih zakona...

Kao svojevrstan odgovor zahtevu Vašingtona Generalni sekretar OPEK Hajtam Al Gajs,  je nedavno odgovarajući na pitanja novinara, mirno konstatovao: „Sve ima cenu. I energetska bezbednost ima cenu“.

Na američke pritiske reagovale su brojne članice OPEK-a.

El Mazruei: Odluka OPEK+ čista tehnička odluka

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail el Mazruei izjavio je danas da je poslednja odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno čista tehnička odluka.

On je na Tviteru napisao da je odluka jednoglasno odobrena bez ikakvih političkih namera, kako su neki opisali, preneo je Rojters.

Trinaestočlana Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, smanjili su proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Oman: Odluke OPEK+ zasnovane na ponudi i potražnji

Ministarstvo energetike Omana saopštilo je danas da su odluke OPEK+ zasnovane na čisto ekonomskim razmatranjima realnosti ponude i potražnje na tržištu.

Odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno u skladu je sa prethodnim odlukama grupe u smislu da se zasniva na tržišnim podacima i njegovim varijabilama, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je odluka neophodna da bi se ponovo uspostavilo poverenje u tržište i da bi se ono stabilizovalo.

SOMO: Odluke OPEK+ zasnovane na ekonomskim pokazateljima

Iračka kompanija za promociju nafte (SOMO) saopštila je danas da su odluke OPEK+ zasnovane na ekonomskim pokazateljima i da su donete jednoglasno.

Postoji potpuni konsenzus među zemljama OPEK+ da je najbolji pristup u suočavanju sa uslovima na tržištu nafte tokom trenutnog perioda neizvesnosti i nedostatka jasnoće, preventivni pristup koji podržava stabilnost tržišta i pruža u budućnosti smernice koje su joj potrebne, saopštio je SOMO, preneo je Rojters.

SOMO je istakao da je odluka OPEK+ zasnovana na tržišnim inputima, koji su od suštinskog značaja za postizanje stabilnosti tržišta.

El Sabah: Kuvajt pozdravlja odluku OPEK+ o proizvodnji nafte

Kuvajt pozdravlja odluku OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, izjavio je generalni direktor Kuvajt petroleum korporacije šeik Navaf el Sabah, izvestila je danas kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

El Sabah je takođe ponovio da Kuvajt želi da održi ravnotežu na naftnim tržištima na dobrobit i potrošača i proizvođača, preneo je Rojters.

On je kazao da su veća zabrinutost oko ekonomije i očekivani spori globalni ekonomski rast doveli do još većeg narušavanja ravnoteže između ponude i potražnje nafte.

El Gais: U OPEK uvek postoji prostor za fleksibilnost

Generalni sekretar OPEK Haitam el Gais izjavio je danas da u ovoj organizaciji zemalja izvoznica nafte uvek postoji prostor za fleksibilnost.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Alžiru odgovarajući na pitanje da prokomentariše odluku OPEK o smanjenju proizvodnje nafte, preneo je Rojters.

El Gais je takođe rekao da su odluke OPEK+ bile čisto tehničke i da je grupa proizvođača donela preventivnu odluku.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća