HE "BISTRICA" KLJUČNI PROJEKAT: Otvoren Sajam energetike, zaštite životne sredine i komunalnih tehnologija

B. Ca.

05. 10. 2022. u 06:30

TRI sajamske manifestacije svečano su juče otvorene u Beogradu - 17. Međunarodni sajam energetike, 18. Međunarodni sajam zaštite životne sredine EcoFair, kojima se ove godine priključio i 1. Međunarodni sajam komunalnih tehnologija - CTF.

ХЕ БИСТРИЦА КЉУЧНИ ПРОЈЕКАТ: Отворен Сајам енергетике, заштите животне средине и комуналних технологија

Ministarke na otvaranju sajma, Foto Tanjug

Sajam su otvorile ministarke energetike Zorana Mihajlović i zaštite životne sredine Irena Vujović. Tri sajamske manifestacije trajaće do 6. oktobra.

Mihajlovićeva je na otvaranju rekla da je ovaj sajam važan kao susret svih onih koji brinu o životnoj sredini, žele da upotrebe obnovljive izvore energije i proizvođača koji svojom ponudom i proizvodima u tome mogu da pomognu. Naglasila je da energetskom sektoru trebaju investicije. Kako je kazala, radi se o milijardama evra, i o ozbiljnim projektima kao što su "Đerdap 3" i "Bistrica", i drugim projektima.

Internim dokumentom o konceptu zelenog puta Go green road sagledana je mogućnost za radikalan zaokret EPS-a prema zelenoj energiji i dekarbonizaciji, a očekuje se da bi prva revizibilna hidroelektrana "Bistrica" mogla biti na mreži 2030. godine. Prema rečima savetnika generalnog direktora EPS Vladimira Šiljkuta, RHE "Bistrica" je ključna u konceptu zelenog puta. Dodao je da EPS planira izgradnju solarnih elektrana na pepelištima termoelektrana koje će izaći iz pogona.

Prema rečima Aleksandra Jakovljevića, direktora sektora za strategiju EPS, očekuje se da će poslovi na investiciono-tehničkoj dokumentaciji za Reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica", biti završeni do kraja 2023. godine. Ističe, da je to možda i najvažniji projekat EPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!