ODMOR U EGIPTU PUTNIKE KOŠTAO I DO 70 EVRA VIŠE PO AVIO-KARTI: Inspekcija podnela prekršajne prijave protiv agencija

J.Su.

22. 09. 2022. u 08:30

TURISTIČKA inspekcija u Srbiji za poslednjih pet meseci primila je 39 prijava građana, zbog povećanja cene aranžmana, na ime doplate za prevoz. Od toga, inspekcija je podnela sedam zahteva sudiji za prekršaj. Najveći broj žalbi ima veze sa doplatama za avio-prevoz.

ОДМОР У ЕГИПТУ ПУТНИКЕ КОШТАО И ДО 70 ЕВРА ВИШЕ ПО АВИО-КАРТИ: Инспекција поднела прекршајне пријаве против агенција

Foto: Shutterstock

Kako nam je ispričala Dunja Đenić, pomoćnik ministra turizma za sektor turističke inspekcije, od ukupnog broja prijava 35 je rešeno, a četiri su u toku. Od toga, 19 je bilo osnovanih, a 16 neosnovanih.

- Inspekcija nema nadležnost da donese odluku da agencije vrate novac putnika - govori Đenić. - Možemo samo, posle utvrđenog stanja, da izreknemo mere kao što su ove i prosledimo zahtev za postupak sudiji za prekršaje.

Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" nedavno je na društvenim mrežama objavilo da je turistička inspekcija podnela prekršajnu prijavu protiv turističke agencije, zbog nezakonite naplate doplate za gorivo. Kako su tada rekli, time se potvrđuje stav, definisan u članu 101. Zakona o zaštiti potrošača, da agencija mora matematički da obrazloži zahtev za doplatu za gorivo, iz toga bi se video tačan uticaj povećanja cene goriva na troškove prevoza.

- U septembru nije bilo velikih doplata za gorivo - govori Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Agencije imaju ugovore sa prevoznicima i one ne govore koliko je gorivo, već koliko košta kilometar. Ugovorili smo po jednoj ceni, a oni su podigli posle najam autobusa. Na osnovu toga smo morali da tražimo doplatu. Bilo je doplata na početku sezone u junu, a za kasnije ne znam. Od polovine jula mislim da nije bilo doplata za autobus. Što se tiče avio-prevoza, napravili smo sistem da do petog u mesecu dobijemo obračun avio-kompanije koliko će gorivo da košta.

Prema rečima Seničića, prosečna doplata za autubus bila je 10 evra. Za avio-prevoz je zavisilo od destinacije. Za Grčku 30, Tursku 40, a za Egipat od 50 do 70 evra.

DOSAD SEDAM ZAKLjUČENIH UGOVORA

SEDAM društava za osiguranje je zaključilo ugovore o osiguranju od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku. Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, za 2021, izdata je ukupno 281 polisa turističkim agencijama za dobijanje licenci za rad, od čega se 166 polisa osiguranja odnosi na odgovornost turističkih agencija za slučaj insolventnosti, a 115 polisa na odgovornost za slučaj štete nanete putniku.B. Ca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci