"KADA BI RAT DANAS STAO, KRIZA NE BI PRESTALA": Direktor saudijskog naftnog giganta o uzrocima svetskog energetskog haosa

Novosti online

20. 09. 2022. u 22:54

AMIN Naser, izvršni direktor saudijskog državnog naftnog giganta "Aramko", rekao je danas da planovi evropskih zemalja da ograniče račune za struju i poveća poreze za energetske kompanije nisu dugoročna niti korisna rešenja za svetsku energetsku krizu, piše Rojters.

КАДА БИ РАТ ДАНАС СТАО, КРИЗА НЕ БИ ПРЕСТАЛА: Директор саудијског нафтног гиганта о узроцима светског енергетског хаоса

Foto: AP Photo/Tannen Maury, File/Jutjub/ADIPEC Official

- Zamrzavanje ili ograničavanje računa za energiju moglo bi kratkoročno pomoći potrošačima, ali se ne bavi pravim uzrocima i nije dugoročno rešenje. A oporezivanje kompanija kada želite da povećaju proizvodnju očigledno nije od pomoći - rekao je Naser na forumu u Švajcarskoj.

Prema planovima EU koji su objavljeni prošle nedelje, višak profita energetskih kompanija biće preraspodeljen kako bi se olakšao teret koji je na potrošačima.

- Sukob u Ukrajini je svakako pojačao efekte energetske krize, ali to nije osnovni uzrok. Nažalost, čak i kada bi sukob danas prestao, što svi želimo, kriza se ne bi završila - rekao je on.

Naser, koji je na čelu najvećeg izvoznika nafte, tvrdi da je kontinuirano nedovoljno ulaganje u ugljovodonike u vreme kada alternative fosilnim gorivima još uvek nisu bile dostupne osnovni uzrok problema.

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna