TAMNI OBLACI NA NEMAČKOM: Šolc očekuje pogoršanje ekonomske situacije 2023. godine

P. Z. S. / ria.ru

20. 09. 2022. u 21:22

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc smatra da bi 2023. godina mogla biti teža od sadašnje u smislu rasta cena energije, đubriva i hrane.

ТАМНИ ОБЛАЦИ НА НЕМАЧКОМ: Шолц очекује погоршање економске ситуације 2023. године

Olaf Šolc, Foto EPA

-Ruski ... rat je izazvao globalnu krizu na više nivoa koja je najviše pogodila zemlje globalnog juga ... Naredna godina može biti još teža u smislu rasta cena energenata, đubriva. Takođe treba da budemo pripremljen za rast cena hrane, rekao je on, govoreći na Globalnom samitu UN o hrani.

Šolc je takođe nazvao "ruskim dezinformacijama" navode da većinu ukrajinskog žitarica izvezenog iz crnomorskih luka kao deo sporazuma o hrani, idu mimo zemlje u razvoju i države sa ekonomijama u tranziciji.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Ugovor, koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Ruski lider Vladimir Putin istakao je početkom septembra da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Prema njegovom mišljenju, o ograničenjima na ovoj ruti vredi razgovarati sa predsednikom Turske. Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je ranije da deo dogovora o hrani koji se tiče izvoza ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. Zbog toga, prema njegovim rečima, nije isključen raskid ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024