VLADA DONELA UREDBU: Najviša cena šećera 96,99 dinara, a mleka 113,99 dinara, cene brašna i ulja ostaju iste

Tanjug

30. 06. 2022. u 15:25

VLADA Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

ВЛАДА ДОНЕЛА УРЕДБУ: Највиша цена шећера 96,99 динара, а млека 113,99 динара, цене брашна и уља остају исте

Foto A. Stanković

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

Kupci samo kupuju ukrug

Trgovinski lanci ograničili su kupovinu šećera, pojedini na dva kilograma, drugi na tri ili četiri. Međutim, time nisu doskočili potrošačima. Dok pakuje šećer na rafove, prodavačica u jednom poznatom marketu objašnjava nam njihovu taktiku.

- Mi smo dozvolili maksimalno dva pakovanja po kupcu, ali oni to kupe, vrate se, pa opet pazare dva kilograma i tako više puta - kaže prodavačica.

- Ne mogu da stignem da naslažem šećer, koliko brzo ode.


 

BONUS VIDEO: TELENCE JOŠ NEMA IME, DAJTE MU GA: "Novosti" u poseti domaćinima u zaseoku Trešnja


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

RETKO VIĐENA SLIKA: Ovako je Vojislav Šešelj izgledao u mladosti (FOTO)