"ИСТОПИЛО" СЕ 70 ГРАМА ШЕЋЕРА: Потрошач измерио паковање "Црвенке" и шокирао се

Е. В. Н.

16. 06. 2022. у 07:00

ЈАГМА за куповином шећера у продавницама се не смањује, а потрошачи су спремни и да се потуку како би натоварили више паковања у колица.

ИСТОПИЛО СЕ 70 ГРАМА ШЕЋЕРА: Потрошач измерио паковање Црвенке и шокирао се

Фото Милена Анђела

Ништа није успело да убеди грађане да слатког зрна има довољно на нашем тржишту, па неки пазаре и по 50 килограма, што су залихе које задовољавају петогодишњу потрошњу једне особе.

Изгледа да је информација о шпекуланту из Колубарског округа који је у мају изазвао несташицу, јер није пуштао у продају шећер у јефтинијој амбалажи, довела до додатног опреза код купаца. Један неповерљиви потрошач, који се обратио нашој редакцији, код куће је измерио паковање фабрике шећера "Црвенка" и утврдио да уместо једног килограма садржи 930 грама.

Покушали смо да ступимо у контакт са овим произвођачем путем свих званично објављених канала комуникације и утврдимо како је дошло до таквог пропуста. Међутим из "Црвенке" нам нису одговарали ни на телефонске позиве, нити на имејлове и поруке послате месинџером.

Тако не знамо да ли је мањак од 70 грама само случајност. Уколико није, и ако се закида на сваком паковању, то би значило да произвођач згрће огромну зараду на превари потрошача.

Занимало нас је и како се у процесу производње контролише да количина у паковању буде она која је назначена на амбалажи, као и да ли оштећеном купцу може да буде надокнађена штета. Међутим, остали смо и без тих одговора.

Фото Е. Б.

Подсетимо, Влада је уредбом ограничила максималну малопродајну цену кристал шећера по килограму, у свим паковањима, на 89,99 динара. Ове намирнице има довољно, а како сазнајемо, произвођачи већ дуже од две недеље испоручују маркетима количине које значајно премашују потребе тржишта. Дневно на рафове трговинских ланаца у Србији стиже и до 400 тона шећера, а никад мање од 300 тона. У нормалним ситуацијама троши се 260 тона. У трговинским ланцима истичу да потрошачи и даље прекомерно купују, и да се зато дешава да рафови у неком периоду дана буду празни.

- Ма, то је страшно, као да ће смак света, све разграбе - кажу нам у једном познатом мегамаркету.

- Ево јуче само што се нису потукли око шећера, једва смо их раздвојили. Сваког дана добијамо количине које су веће од уобичајених, али све оде одмах. Не знам шта да вам кажем. Стиже сутра нова испорука.

Већина маркета које су обишли наши репортери јуче је на полицама имала ову намирницу, али у појединим је није било. Сви трговци су нам рекли да редовно добијају шећер и ако га у том тренутку нема, да ће га бити или касније истог дана или сутрадан.

Фото Е. Б.

Купци само купују укруг

ТРГОВИНСКИ ланци ограничили су куповину шећера, поједини на два килограма, други на три или четири. Међутим, тиме нису доскочили потрошачима. Док пакује шећер на рафове, продавачица у једном познатом маркету објашњава нам њихову тактику.

- Ми смо дозволили максимално два паковања по купцу, али они то купе, врате се, па опет пазаре два килограма и тако више пута - каже продвачаци.

- Не могу да стигнем да наслажем шећер, колико брзо оде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (3)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији