KINA PRETEKLA NEMAČKU Peking postao najveći kupac ruskih energenata

Srna

13. 06. 2022. u 21:40

KINA je pretekla Nemačku kao najveći kupac ruskih energenata od početka rata u Ukrajini, saopštila je danas nezavisna istraživačka grupa.

КИНА ПРЕТЕКЛА НЕМАЧКУ Пекинг постао највећи купац руских енергената

Foto EPA

Centar za istraživanje energije i čistog vazduha saopštio je da je Rusija dobila oko 93 milijarde evra prihoda od prodaje nafte, prirodnog gasa i uglja od 24. februara.

Oko 61 odsto fosilnih goriva u vrednosti od oko 57 milijardi evra izvezeno je u EU tokom prvih 100 dana sukoba, saopštila je grupa sa sedištem u Helsinkiju.

To uključuje 12,1 milijardu evra izvoza u Nemačku, po 7,8 milijardi evra u Italiju i Holandiju i 4,4 milijarde evra u Poljsku, saopštila je grupa.

Nemačka, koja je bila najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva tokom prva dva meseca rata, pala je na drugo mesto iza Kine, koja je od Moskve kupila energente u vrednosti od oko 12,6 milijardi evra.

Ova promena odražava rastući značaj Kine i drugih neevropskih ekonomija za ruski izvoz energije, koji obezbeđuje oko 40 odsto federalnog budžeta zemlje, saopštila je grupa.

Podaci koje je objavila organizacija pokazuju da Nemačka ostaje u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, posebno prirodnog gasa. Uvoz u maju opao je za osam odsto u odnosu na prethodna dva meseca, što se poklopilo sa toplijim vremenom, navodi AP.

EU je u celini u maju smanjila uvoz energije iz Rusije za više od 100 miliona evra dnevno, predvođena Poljskom, koja je ranije bila veliki kupac ruske nafte i gasa, izračunao je Centar za istraživanje energetike i čistog vazduha.

BONUS VIDEO:

RUSKI BM-30 U AKCIJI: Pogledajte dejstvo teškog višecevnog bacača raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)