DO OKTOBRA U SKLADIŠTIMA 500 MILIONA KUBIKA GASA: Srbija i Mađarska potpisale u Beogradu memorandum i ugovor o našim rezervama Plavog goriva

E. B. T.

11. 06. 2022. u 08:33

SRBIJA će do oktobra uskladištiti 500 miliona kubika gasa u dva skladišta u Mađarskoj. Plavo gorivo ćemo potom moći da povlačimo u periodu od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine.

ДО ОКТОБРА У СКЛАДИШТИМА 500 МИЛИОНА КУБИКА ГАСА: Србија и Мађарска потписале у Београду меморандум и уговор о нашим резервама Плавог горива

Foto Tanjug

Ovo je juče izjavio ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja Memoranduma o nastavku saradnje u oblasti energetike, sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Beogradu. Paraf na Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju, stavili su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predstavnici energetske kompanije iz Mađarske MVM CEEnergy Zr. Sijarto se prethodno sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Srbija će prema ugovoru, u oktobru i martu moći da povlači tri miliona kubnih metara gasa dnevno, a od novembra do februara po šest miliona kubika dnevno - precizirao je Mali.

- To će biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji. Aranžman će biti finansiran jednim delom iz budžeta Srbije, a drugim iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

O proporcijama finansiranja, kako je dodao, biće odlučivano naknadno. Prema njegovim rečima, Srbija će u ponedeljak Mađarskoj da uplati 65,7 miliona evra da bi rezervisala skladišta. On je objasnio da ceo aranžman obuhvata gas, struju i sirovu naftu.

- Veoma ćemo intenzivno raditi na svim ovim konkretnim projektima koje smo definisali - kazao je Mali.

- Pogotovo nam je važna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i dalji razvoj distributivne mreže, sigurnost i stabilnost celog energetskog sistema koje moramo da obezbedimo za Mađarsku i Srbiju u ovim neizvesnim vremenima.

Sporazum Peter Sijarto i Siniša Mali, Foto N. Skenderija

Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiji i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

- Nikada nisam pretpostavljao da će pitanje snabdevanja energentima doći do ovako kritične tačke i da se neće razgovarati o cenama, nego o tome da li ćemo uopšte moći da ih nabavimo - ukazao je Sijarto.

- Zbog toga su danas Srbija i Mađarska potpisale sporazum o savezništvu, da ćemo u svim okolnostima našim zemljama obezbediti izvesno snabdevanje energentima. Međudržavnim sporazumom dogovoreno je i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će, kako je istakao, između dve zemlje povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata. On je objasnio da će ovim Mađarska da se priključi regionalnom sporazumu koji je Srbija postigla sa Slovenijom, što će dodatno povećati bezbednost snabdevanja električnom energijom u regionu.

Potpisivanje memoranduma i ugovora ranije su dogovorili predsednik Srbije i premijer Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Srbija je 100 odsto zavisi od ruskog gasa koji nam sada stiže "Balkanskim tokom" preko Bugarske. Na te rezerve, koje ćemo pohraniti u Mađarskoj, računa se ukoliko dođe do situacije da neko odseče linije snabdevanja.

Kapacitet podzemnog skladišta "Banatski Dvor" je 500 miliona kubika. Međutim, problem je što na dnevnom nivou iz njega može da se povlači samo pet miliona kubnih metara gasa.

Tokom zime, ako je umereno hladno, trošimo od 10 do 12 miliona kubika dnevno, a kada je veći minus, i 15 miliona. Prema dogovoru sa Mađarskom, Srbija će tokom najhladnija tri meseca moći da povlači šest miliona kubika, što je sa količinima iz Banatskog Dvora ukupno 11 miliona. To je dovoljno da bez većih problema preguramo zimu. Ukoliko zafale male količine, to se može lako nabaviti na tržištu.

Stručnjaci ocenjuju da je taj sporazum značajan zato što nam gas stiže preko Bugarske, koja je članica Evropske unije, a neizvesno je kakve će odluke Brisel donositi u budućnosti. Mnogi analitičari smatraju da Srbiju očekuju još jači pritisci i da bi mogli da nam zaustave dotok plavog goriva "Balkanskim tokom". Vučić je početkom ove sedmice rekao da je u Banatskom Dvoru trenutno uskladišteno 195 miliona kubika u našem delu, a da treba da napunimo do 269,5 miliona za dva meseca. Tako da ćemo, kako je dodao, imati ukupno 770 miliona. On je istakao da prema najgorem scenariju, Srbija sa tim gasom može da izdrži više od 100 dana, što je defakto cela zima.

MOŽETE DA RAČUNATE NA NAS I ZA NAFTU

MAĐARSKA je od EU dobila izuzeće od sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom "Družba" - rekao je mađarski ministar Peter Sijarto. - Srbija može da računa na nas u pogledu snabdevanja sirovom naftom, kao što to može i kada je u pitanju gas. To je privremeno rešenje i zato je važno da se sa Hrvatskom postigne dogovor o povećanju isporuka crnog zlata "Janafom".

On je podsetio da je u toku modernizacija nuklearne elektrane u Pašku i dodao da i ona može biti iskorišćena u zajedničkom interesu.

Foto Instagram

VUČIĆ: JOŠ BLIŽA SARADNjA U ENERGETICI

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić juče je sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom razgovarao o regionalnoj situaciji i istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblastima energetike i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i o konkretnim koracima u cilju njihove realizacije.

- Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energentima između naše dve zemlje još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske - naveo je Vučić na svom instagram-profilu.

- Ponovio sam iskreno i trajno opredeljenje naše zemlje da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na najvišem nivou u istoriji zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju.

EVROPA TRI NEDELjE BEZ LNG IZ SAD

TRANSPORT tečnog prirodnog gasa (LNG) za Evropu biće odložen zbog toga što je jedna od vodećih američkih kompanija za njegovu proizvodnju "Friport LNG" obustavila rad najmanje tri nedelje. Firma koja obezbeđuje oko 20 odsto kapaciteta za preradu tečnog gasa u SAD, prestala je sa radom u četvrtak, nakon eksplozije u njenom postrojenju u Meksičkom zalivu. Tronedeljno zatvaranje značiće gubitak oko 13 do 15 pošiljki, iako bi Evropa trebalo da bude u stanju da to nadoknadi iz svojih skladišta gasa. Analitičari smatraju da rizik ostaje ako se zatvaranje bude produžilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024