OTVORENI BALKAN - PARAF NA JOŠ ČVRŠĆU I BOLJU SARADNJU: Crnogorski premijer i predsedavajući Saveta ministara BiH prvi put na ovom skupu

V.N.

06. 06. 2022. u 07:00

DOLAZAK crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i usvajanja više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti poreskih službi, turizma, kulture i obrazovanja biće najznačajnija dostignuća samita "Otvorenog Balkana" sutra i prekosutra u Ohridu.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН - ПАРАФ НА ЈОШ ЧВРШЋУ И БОЉУ САРАДЊУ: Црногорски премијер и председавајући Савета министара БиХ први пут на овом скупу

Foto Tanjug

Prema oceni savetnika predsednika PKS Nenada Đurđevića, ovo može biti signal da će gosti iz Crne Gore i BiH razmotriti i aktivnije učešće u ovoj inicijativi, kako bi ona bila zaokružena sa svim ekonomijama Zapadnog Balkana i dala svoj puni efekat.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Abazovića i Tegeltije, putem video-veze obratiće se i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Kada je reč o memorandumima i sporazumima čije se potpisivanje očekuje, Đurđević kaže da se oni odnose na turizam, kulturu, saradnju poreskih službi tri države na razmeni informacija i boljoj povezanosti, kao i priznavanje kvalifikacija za određene delatnosti. Usvajanje identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, prema njegovim rečima, najverovatnije će biti ostavljeno za sledeći samit, jer za njihovo donošenje u Ohridu nisu ispunjeni svi uslovi.

- Nedostaju određene zakonske pretpostavke za to u Severnoj Makedoniji i mi smo dobili uveravanje od premijera Kovačevskog da će se na tome raditi i da će to biti pripremljeno za sledeći samit, u septembru ili oktobru - kaže sagovornik Tanjuga.

Govoreći o važnosti potpisivanja memoranduma o priznavanju kvalifikacija za određene delatnosti, kao i izdavanju identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, Đurđević kaže da će time biti stvoreni uslovi da zaživi jedinstveno tržište radne snage u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i da ljudi koji imaju diplome iz određenih oblasti mogu nesmetano da rade.

PAHOR: SVI IMAJU KORIST

PREDSEDNIK Slovenije Borut Pahor izjavio je da podržava sve inicijative koje doprinose miru i stabilnosti u regionu, istakavši da "Otvoreni Balkan" ima potencijal da podigne ekonomsku saradnju na potpuno novi nivo, gde bi svi imali koristi i da bi doprineo da se svaka zemlja pojedinačno bolje pripremi za Evropsku uniju. Ova inicijativa, dodao je Pahor za "Albanijan post", nije alternativa članstvu u EU, kao što to nije nijedna regionalna saradnja.

DOZVOLE

ĐURĐEVIĆ navodi i da će radne dozvole, kada budu usvojene, važiti za sve radnike, pa i one angažovane na sezonskim poslovima.

- Što se tiče turizma i kulture, tamo ćemo povesti određeni broj kompanija i udruženja koja će da razmatraju mogućnosti organizovanja zajedničkog festivala, o popunjavanju turističke ponude kroz kulturni sadržaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel