ANA BRNABIĆ O PROTESTIMA U FIJATU: Vlada će uraditi sve da bi zaštitila radnike, nastavljamo razgovore sa Stelantisom

Tanjug

02. 06. 2022. u 10:26

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić zahvalila je radnicima Fijata, koji su jutros održali jednosatni protest, što su bili fer, nisu blokirali fabriku i poručili su da i dalje veruju Vladi Srbije.

АНА БРНАБИЋ О ПРОТЕСТИМА У ФИЈАТУ: Влада ће урадити све да би заштитила раднике, настављамо разговоре са Стелантисом

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Za TV Hepi Brnabićeva je rekla da je u jednosatnom protestu bilo oko 300 radnika i najavila je da danas u 10.30 sati nastavlja razgovore sa predstavnicima Stelantisa.

Poručila je radnicima da će Vlada Srbije dati sve od sebe da bi ih zaštitila.

Brnabićeva je rekla da je posle teškog i iskrenog sastanka sa sindikatima i radnicima, Vlada Srbije već u ponedeljak uradila ono što je dogovoreno i uključila se u razgovore oko rešavanja problema.

- Dogovor je bio da Vlada posreduje u razgovorima između Stelantisa i sindikata. Da pokušamo da se poboljšaju uslovi za radnike koji neće ostati u Stelantis fabrici, u tranziciji do 2024, do novog električnog modela - rekla je premijerka.

Navela je da je period izjašnjavanja produžen za radnike za 10 dana, te da je razgovore sa Stelantisom imala juče oko posredovanja da bi se izborili najbolji uslovi za radnike.

- U 10.30 danas nastavljamo razgovor. Ni Fijat se nije ponašao kako treba. Nastavili su da pozivaju radnike na razgovor što nije fer jer se uslovi tek pregovaraju - rekla je Brnabićeva.

Precizirala je da je u Kragujevcu 2.016 radnika, od kojih će oko 500 radnika ostati i za tranzicioni period da pomognu, a oko 500 radnika više neće biti potrebno.

- Za njih zajedno spremamo otpremnine, paket kojim će biti zadovoljni - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će oko 1.000 radnika ostati da radi i novi model, te da će u međuvremenu da idu u inostranstvo na trening i obuke za proizvodnju elektroautomobila.

Rekla je da nema problem da se i svaki dan viđa sa radnicima iz Kragujevca i podsetila na situciju sa oko 1.500 radnika vranjskog Geoksa koji su ostali bez posla, "pa su namireni".

- U Kragujevcu u ovom trenutku postoji potreba za 1.500 radnika. Traže ih drugih investitori koje smo tamo doveli - rekla je Brnabićeva.

Navela je da Kragujevac više nije "dolina gladnih i da su još četiri investicije u pregovorima za taj grad.

- Rešićemo i ovo. Molim radnike da budu fer. Ne mogu da očekuju da mi odmah posle sastanka ispunimo sve, i dalje razgovaramo sa Stelantisom, a da radnici idu u protest. Razgovaraću sa Stelantisom zašto su prekršili dogovor i nastavili da pozivaju radnike da se opredele, to nije fer, tu su radnici u pravu - rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da će Vlada Srbije kao suvlasnik obezbediti da nema manipulisanja pri rešavanju problema, ni od strane starog menadžmenta ni od političara.

Kako je ocenila, neki mediji pokušavaju da zloupotrebe radnike i sindikat, i da tako uspeh što je ugovoren novi elektromodel za 2024. godinu sada predstave kao neuspeh.

- To je samo jedna u nizu laži - rekla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)