NAJAVLJENA BLOKADA: Sindikatima "Fijat Krajsler automobila" neprihvatljiva ponuda menadžmenta

S. B.

01. 06. 2022. u 22:18

DAN je počeo zajedničkom platformom sindikata i radnika "Fijat Krajsler autombila", a priveo se kraju najavom protesta. Predstavnici zaposlenih, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, obećali su da dok traju pregovori, u najmanju ruku do 10. juna, neće izlaziti na ulicu.

НАЈАВЉЕНА БЛОКАДА: Синдикатима Фијат Крајслер аутомобила неприхватљива понуда менаџмента

Foto D. Milovanović

Posle dojave da poslodavac "Stelantis" izgleda ne nemerava da koriguje prvobitnu ponudu radnicima FKA, rešili su da odgovor daju u četvrtak u ranu zoru. Okupiće se u sedam ujutru.

Radnicima kragujevačke fabrike je neprihvatljiva ponuda menadžmenta. Oni zaposlenima nude rad u stranim fabrikama, i to tokom dve godine i minimalne otpremnine za tehnološki višak. A višak je oko 1.500 od nešto više od 2.000 radnika.

- Bićemo ujutru u sedam na ulici, jer šefovi na posao stižu u osam - kaže Zoran Miljković, predstavnik sindikata "Fijat plastika". - Ne mogu oni da rade, a mi da dobijemo otkaz. Poslali smo ujutru platformu, ali smo čuli da Italijani nude isto što i pre 15 dana. Oni su rešili da nas otpuste i to je to. Strani investitori dobijaju novac, a otpuštaju radnike.

Na sastanku sa premijerkom dogovoreno je da sindikati formulišu jedinstvene zahteve i upute ih Vladi. Predstavnici zaposlenih traže da se na rad u inostranstvo šalju ljudi isključivo u skladu sa zakonom i uz garantovanje posla nakon povratka. Insistiraju da ta obaveza bude u ugovoru o upućivanju.

Ministarka za rad Darija Kisić rekla je da su oni u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima kompanije, ali i sa sindikatima "Fijata". Sve u cilju pronalaženja najboljih rešenja za radnike ove kompanije.

U duhu daljeg socijalnog dijaloga, ministarka Kisić poziva sve strane da se fokusiraju na razgovore, jer samo tako se može doći do najboljeg rešenja za sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice