KINA PAMETNO ISKORISTILA ANTIRUSKU HISTERIJU: Evo kako su oni rešili problem sa kupovinom uglja - čak su dobili i popust

E.B.T./Tanjug

20. 04. 2022. u 15:15

KINA je pametno iskoristila antirusku histeriju zapadnih zemalja koje se spremaju da zabrane kupovinu uglja iz Rusije. Ova azijska zemlja je u martu više nego udvostručila uvoz ovog energenta za proizvodnju čelika, a pritom je dobila i veliki popust na cenu.

КИНА ПАМЕТНО ИСКОРИСТИЛА АНТИРУСКУ ХИСТЕРИЈУ: Ево како су они решили проблем са куповином угља - чак су добили и попуст

Foto Shutterstock

Prema podacima kineske carine, uvoz koksnog uglja iz Rusije skočio je na 1,4 miliona tona u martu sa 550.000 tona u istom mesecu prošle godine i u odnosu na 1,1 milion tona u februaru.

Kina je dobila velike popuste za kupovinu ovog energenta, budući da su drugi kupci, poput Japana i Evropske unije, najavili zabranu njegovog uvoza, prenosi "Blumberg". Mada su cene ruskog uglja umereno porasle prošle godine, one su i dalje znatno niže od drugih dobavljača, poput Indonezije i Mongolije.

Najveća azijska ekonomija signalizirala je da je zainteresovana za kupovinu više ruskih energenata uprkos finansijskim blokadama koje su uvele strane međunarodne banke i transportnim problemima brodovlasnika zbog sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)