Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji i zašto su traženi

Novosti onlajn

18. 04. 2022. u 10:11

BILE su potrebne godine da se tržište automobila i polovnih automobila razviju i dostignu sadašnji nivo.

Најпродаванији половни аутомобили у Србији и зашто су тражени

Foto Z. Jovanović

Promatrajući period prve polovine 2021. godine, dolazi se do zaključka da je u odnosu na isto vremensko razdoblje 2020. prodato 34% više polovnih automobila.

Podatak koji još bolje potvrđuje veću potražnju za polovnim automobilima jeste da je kupovina porasla za 6% u odnosu na prvih 6 meseci 2019. godine kada je tržište funkcionisalo bez većih problema.

Ponuda vozila je nikada veća, dok su rasponi cena prilagođeni različitim kupovnim mogućnostima. Sve veći broj ljubitelja automobila se okreće tržištu polovnjaka, zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta, gde se za nekoliko godina star polovnjak, i dalje može dobiti sav njegov kvalitet i performanse, a po značajno nižoj ceni.

Otkup automobila u Beogradu i širom zemlje vrši se veoma jednostavno i efikasno, online ili putem direktnog dogovora, pa tako i sami možete zaraditi na prodaji i prikupiti sredstva za sledeću kupovinu.

U nastavku teksta možete pročitati koji su to najprodavaniji polovni automobili u Srbiji za protekle godine i upoznati se sa najpopularnijim novim modelima kod nas i u svetu.

Informacije i podaci su dobijene analizom istraživanja pouzdanih sajtova i agencija koje su usko profilisane u oblasti kupoprodaje automobila.

Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji - hronološki prikaz

Tržište polovnjaka kod nas je sve razvijenije i godinama beleži porast kada se radi o broju prodaja, kupovina i drugih aktivnosti učesnika. Pandemija korona virusa uspela je da se nametne kao kočnica, ali deluje da je samo privremeno uticala na zaljubljenike u automobile.

Sa željom da na efikasan način prikažemo koji su to najtraženiji polovni automobili u Srbiji, predstavićemo najprodavanije automobile za nekoliko proteklih godina, što će se verujemo dopasti ljubiteljima auto vesti.

#1 Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2021. godine

Tokom 2021. zabeležen je rast cena polovnih automobila, ali se tokom iste godine takođe desio i porast potražnje za polovnjacima kod nas.

Pandemija korona virusa uticala je na to da se smanji ponuda. Naime, zbog nemogućnosti potpuno slobodnog kretanja robe preko granica, proizvođači nisu proizvodili dovoljno novih modela.

Većina kupaca iz kategorije onih koji potražuju nove modele zadržala je svoje stare automobile, bez želje da ih proda i pošalje na tržište polovnjaka. Samim tim, opala je ponuda dok je potržanja ostala skoro nepromenjena.

Posledično, dolazi do povćenja cena, što se najviše odrazilo tokom 2021., ali je i kupovina polovnjaka porasla.

Potražnja za polovnjacima i njihova uvećana kupovina u odnosu na 2020. godinu uprkos porastu cena desila se zato što je kupoprodaja te godine maltene pa stala u jednom periodu zbog vanrednog stanja.

Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2021. godine bili su:

Volkswagen Golf;

Volkswagen Passat;

Fiat Punto;

Volkswagen Polo;

Opel Corsa;

Opel Astra;

Audi A4;

Renault Clio;

Citroen C3;

BMW 3.

Prema prikazanoj listi, možemo zaključiti kako je Volkswagen neprikosnoven, dok ga u stopu prate Opel, Peugeot, Audi i Renault.

Posledice finansijske krize koja je u toku odrazile su se na to da kupci nisu povećavali svoj budžet za kupovinu, dok se veliki broj njih odlučio upravo za suprotno, odnosno smanjenje budžeta za kupovinu polovnjaka.

Ovo stanje se nije odrazilo u tolikoj meri na one prodavce koji su se odlučili za saradnju sa agencijama koje se profesionalno bave otkupom polovnjaka.

#2 Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2020. godine

Kao što smo već pomenuli, početak 2020. je sa sobom doneo pandemiju korona virusa zbog koje je tržište polovnjaka za jedan period bilo zamrznuto.

Pouzdana istraživanja su pokazala kako je tokom prvih 11 meseci 2020. godine prodato za čak 8% manje polovnih vozila u odnosu na prethodnu godinu. Kada se radi o uvozu polovnjaka, on je takođe smanjen i to za 7%, o čemu svedoče podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Iako je tokom druge polovine godine došlo do rasta prodaje na tržištu, ove aktivnosti nisu mogle da nadomeste pad iz prvih 6 meseci.

Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2020. godine:

Volkswagen Golf;

Volkswagen Passat;

Audi A4;

Opel Astra;

Fiat Punto;

Volkswagen Polo;

Opel Corsa;

Renault Clio;

BMW serije 3;

Citroen C3.

Preko 70% prodatih vozila su dizelaši, dok benzinci čine oko 25% ukupno prodatih polovnjaka u kod nas za 2020. godinu, što pokazuju i pouzdane auto vesti i mnogi izvori.

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji za 2020. godinu prema broju prodaja čine listu veoma sličnoj onoj za 2021., zbog dosta preklapanja i čak dva modela koja su zauzela istu poziciju dve godine za redom.

#3 Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2019. godine

Ne tako davne 2019. tržište automobila generalno nije bilo zabrinuto stvarima koje se danas dešavaju i niko nije strahovao od naglog porasta cena automobila.

Padnemija korona virusa tek je trebala da zadesi čitavu planetu, ali su tada kupci i prodavci bili opterećeni drugim stvarima.

Godine 2019. pojavile su se najave da će doći do zabrane uvoza za vozila sa motorima Euro 3 i Euro 4 pogonom, kao i uvoz vozila starijih od 10 godina. Pa ipak, krajem godine su ublaženi ovi stavovi, dok je njihova primena odložena za 2021. godinu.

Prema pogonu, najtraženiji polovni automobili u Srbiji za 2019. su dizelaši koje želi skoro polovina kupaca, dok je potražnja za benzincima na manje od 30%.

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji za 2019. godinu bili su:

Audi A4;

Audi A6;

BMW serije 3;

Volkswagen Golf 5;

Audi A3;

BMW serije 5;

Volkswagen Golf 4;

Volkswagen Passat B6;

Fiat Punto;

BMW 320.

Sudeći po potražnji, deluje da su kupci tokom 2019. tradicionalno poverenje najviše ukazivali nemačkim proizvođačima automobila, dok Audi, BMW i Volkswagen prednjače.

Najveći broj polovnjaka koji se uvoze u Srbiju jeste iz Nemačke, iza koje slede Francuska i Italija.

#4 Najprodavaniji polovni automobili u Srbiji 2018. godine

Prikupljeni podaci za 2018. godinu pokazuju kako je najveći broj kupaca bilo zainteresovano za polovnjake u cenovnom rangu do 2.000 evra.

Kupcima je prilikom kupovine bila bitna radna zapremina, a najveći broj njih je birao modele sa maksimalno 2.000 kubika zbog visoke cene za registraciju preko te granice.

Popularnost motora na dizel je opala te godine, dok su benzinci malo više dobili na popularnosti. Nemački proizvođači su dominirali tržištem polovnih automobila 2018..

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji 2018. godine:

Audi A4;

Audi A6;

BMW serije 3;

Volkswagen Golf 5;

Fiat Punto;

Audi A3;

Volkswagen Golf 4;

BMW serije 5;

Renault Megane;

Volkswagen Passat B6.

Koji su najprodavaniji automobili u Srbiji?

Pored istraživanja koji su najprodavaniji polovni automobili u Srbiji za proteklih nekoliko godina, odlučili smo da se malo detaljnije pozabavimo novim modelima za koje se kupci najčešće odlučuju kod nas.

Nakon zatvaranja granica i nemogućnosti slobodnog kretanja robe tokom 2020., polovinom naredne je došlo do naglih porasta na tržištu novih automobila na prostoru naše zemlje.

Isporučenih 12.752 novih automobila samo u prvoj polovini 2021. jasan su znak da se tržište oporavilo, dok podaci iz decembra pokazuju kako je tokom iste godine došlo do uvećanja od 16% kada je u pitanju prodaja novih vozila u odnosu na 2020.

Od svih 30.416 novih prodatih automobila na teritoriji Srbije, najveći broj njih pripada proizvođaču Škoda.

Model koji prednjači jeste Škoda Octavia, a pokazao se kao najbolji izbor prema odnosu cene i kvaliteta. Predstavlja vozilo koje se jednako kupuje u privatne i poslovne svrhe, sigurno je i udobno.

Ne postoje precizni podaci o tome koji su najprodavaniji automobili u Srbiji kada su u pitanju pojedinačni modeli, ali evo liste brendova koji su bili najčešći izbor kupaca:

Škoda;

Fiat;

Toyota;

Kia;

Renault;

Hyundai;

Volkswagen;

Dacia;

Opel;

Citroen.

Na listi se ne nalaze premium brendovi novih automobila (BMW, Mercedes, Audi) sa posebnom klijentelom kupaca. Verovatno najveće iznenađenje jeste Kia koja je u top 5 na listi kada su u pitanju najprodavaniji automobili u Srbiji za 2021. godinu.

Pretekla je modela brendova Hyundai i Renault koji tradicionalno važe za veoma popularne na prostoru naše zemlje.

Najprodavaniji automobili u Srbiji za 2020. godinu

Ukoliko se osvrnemo na 2020. godinu koja je najviše bila pogođena po pitanju broja prodatih automobila, možemo videti kako je i tada Škoda držala primat.

Tokom 2020. je prodato čak 21% manje novih vozila u poređenju sa 2019!

Nove automobile u većini kupuju pravna lica u odnosu na fizička lica, što pokazuju i procenti:

pravna lica - 58% slučajeva;

fizička lica - 42% slučajeva.

Ukoliko se kao parametar uzme pogon vozila, čak 61% kupaca se odlučivalo za benzince, 32% su dizelaši, dok su preostalih 7% činile druge vrste pogona.

Iako još uvek ne tako značajne brojke u odnosu na druge države, 999 prodatih hibridnih automobila i 34 modela na električni pogon pokazuju kako se i kod nas postepeno razvija svest o neophodnosti električnih vozila.

Najprodavaniji automobili u Srbiji za 2020. godinu:

Škoda Octavia;

Fiat Tipo;

Fiat 500L;

Škoda Fabia;

Opel Astra;

Škoda Superb;

Dacia Sandero;

Nissan Qashqai;

Hyundai Tucson.

Najprodavaniji automobili u svetu

Najprodavaniji automobili u svetu za 2021. godinu pokazuju koliko se preferencije potrošača po pitanju odabira vozila razlikuju prema.

U SAD-a, najveći broj kupaca se odlučuje za terenska vozila (SUV), pa je tako među njima najprodavaniji bio Ford F serije u čak 726.000 primeraka.

Na južnom delu kontinenta vozači preferiraju pikapove, od kojih je najpopularniji tokom 2021. bio Fiat Strada. Ovaj model je zapravo najtraženiji na najvećem tržištu u ovom delu sveta - Brazilu.

Evropski vozači su skoro pa tradicionalno najviše birali hečbek modele, dok Golf i Peugeot po broju prodatih vozila predstavljaju lidere na tržištu. Nemci su najviše kupovali model Wolkswagen Golf, dok su se na drugom najvećem tržištu u Evropi potrošači odlučivali u najvećoj meri za Peugeot 208.

Posebno tržište i po brojkama najvrednije pomena jeste Kina, gde je u 2021. godini zabeležen rast prodaje novih električnih automobila od 132% u odnosu na 2020.

Pored toga što je najbrže rastuće tržište prodaje električnh vozila, ovde se samo tokom jednog meseca proda više vozila nego na ostalim tržištima na godišnjem nivou.

Podaci iz 2021. godine pokazuju kako je najpopularniji brend bio Volkswagen sa 2.165.431 prodatim vozilom.

Nadamo se da su vam prikazane liste i informacije iz sveta automobila bile korisne i zanimljive. Uvideli smo kako je pandemija uticala na tržište, koje se ubrzano oporavlja i vraća na staro. Takođe, razlike između našeg i svetskih tržišta su ogromne, ali bi u budućnosti posebno trebalo obratiti pažnju na razvoj elektrifikacije vozila i kakvu ulogu ima Kina u svemu tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)