KEŠ KREDITI POLOVINA BANKARSKOG "KOLAČA": Stanovništvo i privreda trenutno duguju rekordnih 27 milijardi evra

B. Caranović

12. 04. 2022. u 10:00

UKUPAN dug bankama prvi put je premašio 27 milijardi evra! Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, do kraja februara stanovništvo je dugovalo bankama po osnovu raznih kredita oko 11,3 milijarde evra, više od 15 milijardi zadužila su se pravna lica, a ostalih oko pola milijarde vraćaju preduzetnici.

КЕШ КРЕДИТИ ПОЛОВИНА БАНКАРСКОГ КОЛАЧА: Становништво и привреда тренутно дугују рекордних 27 милијарди евра

Foto N. Fifić

Analiza pokazuje da uprkos krizama, ili baš zbog njih, raste kreditna aktivnost u Srbiji. Toliko da se u proseku zadužujemo po milijardu dinara svakog dana!

Analiza podataka banaka koje posluju u Srbiji pokazala je da su samo za mesec dana, tokom februara, klijenti banaka povećali dug za gotovo 30 milijardi dinara. Ukupne pozajmice od banaka iz godine u godinu sve su veće, pa je za tri godine dugovanje poraslo za više od sedam milijardi evra.

Najveći deo tog "kolača" od 3.191 milijarde dinara duga na kraju februara, činili su gotovinski krediti - 47 odsto. Sledeći iza njih po količini novca su stambene i pozajmice za adaptaciju koje čine 42,1 odsto duga, a ostatak od oko 10 odsto raspodeljen je na potročaške, poljoprovredne i ostale.

- Pravna lica su se zadužila 10,3 odsto više nego godnu dana ranije, ukupno 1.788 milijardi dinara (oko 15,2 milijarde evra) - podatak je iz Kreditnog izveštaja UBS. - Stanovništvo je povećalo dug za 10,2 odsto i otplaćuje 1.333.229 miliona dinara (oko 11,3 milijarde evra) Preduzetnici duguju za 10,4 procenta više nelo lane - ukupno 68.961 milion dinara.

Ubedljivo najveći skok kada je reč o kreditima koje vraća stanovništvo beleže potrošački krediti. Za godinu dana ove pozajmice uvećane su za više od 27 odsto. Keš krediti porasli su za 10 odsto, a stambeni za 16,1 procenat. Stambeni jedini rastu i na mesečnom nivou, pa su za gotovo jedan odsto povećani od kraja januara do kraja februara. Prosečan dug po stambenom kreditu je 3,7 miliona dinara.

Prema podacima Narodne banke Srbije, tražnja stanovništva najviše raste za dinarskim keš kreditima i onim za refinansiranje, kao i za stambenim kreditima u evrima. Ukupni zajmovistanovništvu uvećani su u poslednjem tromesečju prošle godine za 28,8 milijardi dinara ili za 2,1 procenat u odnosu na prethodni kvartal, a 6,8 u odnosu na isti period 2020. godine.

- Ovom rastu su doprineli povoljniji uslovi zaduživanja, posebno za keš kredite i kredite za refinansiranje - kažu u jednoj od većih banaka na našem tržištu. - Snižene su kamatne marže, provizije i naknade i ublaženi su zahtevi u pogledu obezbeđenja kredita. Prosečna cena dinarskih kredita je smanjena, a u decembru se kamatna stopa na dinarske keš kredite spustila na 8,6 odsto. Devizni zajmovi su sa druge stane blago poskupeli. Iako su najviše u proteklom periodu rasle stambene, gotovinske pozajmice su i dalje najpopularniije, pa su u četvrtom kvartalu lane činile 57,5 odsto novih kredita.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, učešće dinarskih kredita u ukupnim zajmovima stanovništva je 54 odsto, a evro indeksiranih kredita - 46 procenata.

SAVET

PROSEČNA kamatna stopa na novoodobrene dinarske keš kredite iznosila je 8,9 odsto, za 0,3 odsto niže nego u prethodnom kvartalu - kažu u Erste banci. - Građani najčešće koriste dodatni keš za renoviranje stana, putovanja, školarinu, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice. Savet je da prvo treba izračunati koliko novca je potrebno i ne uzimati kredit veći od toga. Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci.

DOCNjA SVE MANjA

Kada je reč o problemima u otplati obaveza, oni su nastavli da se smanjuju, a time je i docnja iz godine u godinu sve manja.

- Učešće docnje u dugu po osnovi bankarskih kredita na kraju drugog meseca iznosilo je tri procenta, što je manje za 0,4 odsto nego pre godinu dana - stoji u izveštaju. - Docnja stanovništva je sa 2,3 procenta prošlog februara porasla na 2,5 procenata, ali su firme izvukle prosek jer je kašnjenje od 4,2 odsto lane smanjeno na sadašnjih 3,4 odsto. Gledno pojedinačno, docnja u otplati stambenih kredita je najmanja - 0,8 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024