PROGRAM ZA OPORAVAK I RAZVOJ: Preduzećima će biti dostupni dugoročni investicioni krediti od 90 miliona evra

Tanjug

09. 04. 2022. u 00:19

MINISTARSTVO privrede će uskoro objaviti javni poziv firmama za učešće u novom investicionom programu „Oporavak i razvoj“, izjavio je za Tan‌jug državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić i naveo da će firmama kroz ovaj program biti na raspolaganju krediti od 90 miliona evra.

ПРОГРАМ ЗА ОПОРАВАК И РАЗВОЈ: Предузећима ће бити доступни дугорочни инвестициони кредити од 90 милиона евра

Ilustracija

Prema njegovim rečima krediti su obezbeđeni preko Evropske investicione banke i biće plasirani preko Fonda za razvoj.

"Privrednicima će na ovaj način po prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina, grejs periodom do dve godine i sa povoljnom kamatnom stopom. Za ova sredstva moći će da konkurišu privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, kao i oni srednje tržišne kapitalizacije, definisani kao preduzeća sa minimalno 250 a manje od 3.000 zaposlenih", pojasnio je Ljušić.

Dobijeni novac će moći da se koristi za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje prostora za obavljanje delatnosti ili skladišnog prostora i smeštajnih kapaciteta u turizmu.

Takođe i za kupovinu nove ili polovne opreme za obavljanje delatnosti, uključujući alate i dostavna vozila kao i druga transportna sredstva, kupovinu računarske opreme, nematerijalna ulaganja, odnosno nabavku softvera.

Sagovornik Tan‌juga ističe da ovaj novi kreditni program predstavlja dodatak skupu programa koje Ministarstvo privrede već godinama sprovodi za podršku privrednicima, a koji predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih linija Fonda za razvoj ili poslovnih banaka i lizing kompanija.

"Programi su međusobno usklađeni tako da odgovaraju različitim potrebama korisnika, odnosno privrednim subjektima su na raspolaganju prilagođeni vidovi pomoći za različite faze njihovog rasta i razvoja", kaže Ljušić.

Dodaje da se najveći broj programa sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj a ove godine to su Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade kao i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Dodatno se realizuje i program sa poslovnim bankama i lizing kompanijama, kako bi se obezbedilo da sto više sredstava bude dostupno privrednicima pod najpovoljnijim uslovima.

"U programu u kojem su nam partneri u sprovođenju poslovne banke i lizing kompanije, kroz konkurenciju poslovnih banaka tokom procedure izbora partnera za program, korisnicima programa krediti se plasiraju pod najpovoljnijim kamatnim stopama" kaže Ljušić.

Kao važan dodatni uslov navodi to da banke ne mogu tražiti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za konkretnu investiciju u opremu, već je primarno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremi koja se nabavlja preko ovog programa.


BONUS VIDEO: U selu Runjanima kod Loznice odsečen je hrast, pošto se nakrivio i predstavljao opasnost

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati