KAMIONI PROLAZE ZA 15 MINUTA: "Zeleni koridori" na ovom punktu imaju i zasebnu saobraćajnu traku

S. B.

30. 03. 2022. u 09:33

NA ulasku u Srbiju iz Severne Makedonije kamion čitavu proceduru prolazi za svega 15 minuta.

КАМИОНИ ПРОЛАЗЕ ЗА 15 МИНУТА: Зелени коридори на овом пункту имају и засебну саобраћајну траку

Foto Tanjug

Zahvaljujući "zelenim koridorima", koji samo na prelazu Preševo-Tabanovce imaju i zasebnu saobraćajnu traku, znatno su smanjena čekanja robe. A preko tog prelaza, pokazuju podaci, godišnje prođe oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno.

Većina teretnjaka stiže iz Severne Makedonij, oko 105.000, dok ih je oko 1.700 bilo registrovano u Albaniji. Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, juče je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao ovaj granični prelaz. Razgovarali su sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi o tome kako u praksi funkcionišu "zeleni koridori" i kako se primenjuju sporazumi i dogovori u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan".

Foto Tanjug

Marko Čadež i Zoran Jovanovski

- Nisu prednosti "Otvorenog Balkana" samo brži prolazak kamiona i što nema čekanja. Prednost je u ovim kriznim vremenima što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicama - rekao je Čadež. - To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo, onda to i radimo. Zemlje "Otvorenog Balkana", Srbija, Severna Makedonija i Albanija, ne treba da brinu i strahuju od mogućih nestašica hrane, što danas postaje sve veći problem imajući u vidu globalne izazove u snabdevanju. Tu smo da pomognemo jedni drugima.

Cilj inicijative "Otvoreni Balkan" je slobodno kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU. Ona je odgovor na zahteve privrede, kompanija i života. Srbija u Albaniju i S. Makedoniju najviše izvozi električne mašine i opremu, mineralna goriva, ulja i voskove, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, žitarice, vozila. S druge strane, najviše uvozimo gvožđe i čelik, proizvode od gvožđa i čelika, povrće i voće, farmaceutske proizvode. Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i S. Makedonije.

 

RAZMENA

ROBNA razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom prošle godini iznosila je 1,3 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice "Otvorenog Balkana" vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i Severnom Makedonijom iznosio je 637 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel