PREVOZ SKUPLJI DO PET PUTA: Od oko 600 firmi koje izvoze u Rusku Federaciju, većina je obustavila isporuke

S. BULATOVIĆ

03. 03. 2022. u 11:15

SRPSKI proizvodi trenutno se teško probijaju do Rusije. Većina izvoznika morala je da stopira isporuke. Kopneni transport je znatno otežan, skoro nemoguć, a avionski se ne može ukalkulisati u cenu.

ПРЕВОЗ СКУПЉИ ДО ПЕТ ПУТА: Од око 600 фирми које извозе у Руску Федерацију, већина је обуставила испоруке

"Metalac" ima otpremljene robe za 15 dana, Foto Novosti

Čuveni proizvođač posuđa iz Gornjeg Milanovca, "Metalac", posluje i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Zasad imaju već otpremljenu robu, a kako će dalje, moraće da odluče kada se ona proda.

- Mi tamo imamo firme i skladišta - kaže Dragoljub Vukadinović, predsednik "Metalac grupe".

- Te zalihe će verovatno potrajati narednih 15 dana. Ukoliko se ovakva situacija produži, neke drastičnije odluke ćemo morati da donosimo za 15 do mesec dana.

Aktivnost je uglavnom stala. Narod, kupci su nervozni.

Kompanija PBM iz Bačke Topole u Rusku Federaciju plasira najveći deo svojih proizvoda. Trenutno još ima robe na lageru, ali ne zadugo.

- Izvoz je stao - kažu u ovoj kompaniji.

- Nemoguće je pronaći kamionski prevoz, a avionski je preskup. Transport je trenutno poskupeo od tri do pet puta. Deo kamiona je zaglavljen u Ukrajini. Nama se sad pod ovim uslovima, a po trenutnim cenama, ne isplati da izvozimo. Još nemamo veliki problem, ali uskoro ćemo imati. Ne znamo šta će se dešavati. Veliki deo proizvodnje tamo plasiramo, tako da nije laka situacija. I rublja je pala, sada je dinar vredniji. Ni to nam ne ide naruku.

Foto Tanjug

U 2021. godini, u odnosu na prethodnu godinu, izvoz u Rusiju je povećan za 9,3 odsto i iznosio je 996,2 miliona dolara. Istovremeno, uvoz je povećan za 15,3 odsto i iznosio je 1,8 milijardi dolara. Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Rusku Federaciju su sveže jabuke, spoljne pneumatske gume za putničke automobile, hulahop čarape, hartija i karton, lekovi, preparati za pranje i čišćenje i hrana za pse i mačke.

Rusi godinama piju i srpsku rakiju.

- Trenutno je potpuno zastoj u isporukama - kaže Saša Savićević, vlasnik destilerije iz sela Rščići.

- Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija. Verujem da će se za nekoliko nedelja naći način i putevi kojima će ići isporuke.Izdržaćemo koliko treba.

Mi smo apsolutno zavisni od izvoza u Rusku Federaciju. Poslali smo ruskoj vojsci nekoliko kartona rakije iz Moskve. Znamo da je stigla u Donjeck.

U Rusiju izvozi 577 firmi, a iz nje uvozi 1.093. Spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera obavlja 187 kompanija.

VEĆA RAZMENA SA UKRAJINOM

TOKOM prošle godine, u poređenju sa 2020. godinom, zabeležili smo rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom. Između Republike Srbije i Ukrajine ostvaren je izvoz od 181,4 miliona dolara, što je više za 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je dostigao 268,8 miliona dolara, što je više za 61 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)