VIŠE OD 40 UČESNIKA: Sajam turizma od 24. do 27. marta u Beogradu

Tanjug

18. 03. 2022. u 09:28

NA 43. Međunarodnom sajmu turizma koji će pod sloganom "Između planina i mora" biti održan na Beogradskom sajmu od 24. do 27. marta, učestvovaće više od 40 domaćih i stranih tur-operatora, veliki broj turističkih agencija, a 25. i 26. marta održaće se i Međunarodni sajam vina Beovajn (Beowine), rečeno je na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu.

ВИШЕ ОД 40 УЧЕСНИКА: Сајам туризма од 24. до 27. марта у Београду

Foto Z. Jovanović

Na sajmu će se predstaviti Grčka, Turska, Egipat, Crna Gora, Tunis, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Maldivi a pojedinačno će nastupiti izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Posetiocima će po prvi put biti ekskluzivno predstavljene i dve nove destinacije, a reč je o Maleziji i Demokratskoj Republici Sao Tome i Principe.

Pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Milenković Orlić je ocenila da je za ministarstvo ovo dobra prilika za razvoj saradnje sa drugim zemljama i najavila da će na sajam turizma doći i sedam ministara turizma iz regiona i sveta.

- Biće to prilika da iniciramo novu saradnju, razgovaramo o primeni starih i potpišemo nove sporazume o saradnji sa državama koje će biti prisutne na sajmu - rekla je ona.

Istakla je da je sajam važan i zato što je on jedna od prvih manifestacija ovoga tipa koja se organizuje u ovom delu sveta nakon početka pandemije.

Ukazala je da je turizam već dosta pretpeo zbog pandemije, sada je ponovo na udaru zbog krize u Ukrajini, ali, kako je rekla, on se prvi i oporavlja nakon kriza i da ga zato treba iskoristiti kao generator oporavka i ostalih segmenata društva.

- Turizam se oporavlja nakon pandemije, očekuje se da 2022. bude na nivou 2019. a u Srbiji oporavak ide brže nego u nekim drugim zemljama tako da smo 2021. završili kao vrlo uspešnu. To pokazuju i podaci prema kojima je u Srbiji bilo više od dva i po miliona dolazaka i ostvareno više od 10 miliona noćenja - rekla je Jelena Milenković Orlić.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Vojvodine Nenad Ivanišević je najavio dva važna sadržaja kojima će se predstaviti Vojvodina. Jedan je verski turizam i organizuje se prvi put, a drugi Tur de Fruška, koji podrazumeva obilazak Fruške Gore biciklom i plan je da postane tradicionalan.

- Predstavićemo sve ono što čini verski turizam Vojvodine, počev od Sremskih Karlovaca do Fruške Gore ali i svih ostalih verskih objekata i svih religija koje su prisutne u Vojvodini - rekao je on.

Dodao je da će na osnovu posebnog sporazuma koji je Pokrajinska vlada potpisala sa Angolom, ova država biti gost na vojvođanskom delu sajma.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije (TOS) Marije Labović, ova organizacija će na sajmu turizma nastupiti pod sloganom "Srbija. Doživi", koji predstavlja i novi brend Srbije kao turističke destinacije.

- TOS će nastupiti u hali 4, koja će biti puna jer se tražio kvadrat više i interesovanje za učešće je bilo veliko. U hali će biti više od 70 lokalnih turističkih organizacija - istakla je Labović.

Navela je da će TOS imati i edukativni deo, koji će biti realizovan kroz kviz čija će primarna uloga biti edukacija ali biće i nagrada za posetioce.

Grad Beograd će, kako je najavio direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, organizovati predstavljanje beogradskih opština a oni koji dođu na sajam imaće priliku da premijerno pogledaju seriju novih, kratkih turističkih filmova o najznačajnijim turističkim atrakcijama glavnog grada.

- Predstavićemo Priče iz života jednog grada, odnosno pet jednominutnih filmova koje smo snimili i koji će biti prvi put prikazani na Sajmu turizma - rekao je Popović.

I ove godine će biti nastavljen program organizovanog dovođenja kupaca, koji će biti realizovan u saradnji sa poslovnim partnerima Sajma turizma, Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva.

U posebnom prostoru B2B mitings u hali 1 planirano je održavanje poslovnih sastanaka.

Očekuje se da ih bude dosta kao i 2020. godine, kada je tokom prva dva poslovna dana održano više od 300 sastanaka.

BONUS VIDEO: OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA 35 MINUTA: "Novosti" u najsavremenijoj kompoziciji u regionu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)