NAFTA I GAS PROBILI PLAFON: Cene energenata u svetu blizu da obore sve dosadašnje rekorde samo 12 dana od početka ukrajinske krize

B. Caranović

08. 03. 2022. u 09:00

POSLE skoka od oko 20 odsto prošle nedelje, cena evropske nafte brent je i u ponedeljak nastavila vrtoglavo da raste i kretala se oko 130 dolara. Sve bliže apsolutnom rekordu iz 2008. godine. I cena gasa na berzi u Evropi ide naviše četvrti dan zaredom, nadmašivši u ponedeljak nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa londonske berze.

НАФТА И ГАС ПРОБИЛИ ПЛАФОН: Цене енергената у свету близу да оборе све досадашње рекорде само 12 дана од почетка украјинске кризе

Foto I. Marinković

Cena gasa za isporuku u aprilu, kada je reč o fjučers ugovorima, skočila je na holandskom TTF čvorištu na 3.639,1 dolara za 1.000 kubika, podatak je Tasa. Cena gasa je od početka jučerašnjeg evropskog trgovanja porasla za više od 67 odsto. Na zatvaranju trgovanje u petak iznosila je 2.300 dolara za hiljadu kubnih metara. Na ranom azijskom trgovanju, cena brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI ojačala za 10,29 dolara na 126 dolara, prema podacima sa portala koji prati cene na naftnim tržištima u realnom vremenu.

Kod nas se cene goriva neće menjati do 14. marta do kada su Vladinom uredbom zamrznute. Problem je što vlasnici pumpi nemaju računa da nabavljaju gorivo, jer bi onda poslovali sa gubitkom. Zato čekaju rešenje države do kraja nedelje. Iz Ministarstva ponavljaju da nema razloga za paniku, jer je goriva dovoljno, a protiv pumpadžija koje su pokušale da ograniče prodaju goriva, podnete su prekršajne prijave.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, za domaće tržište obezbeđene su dovoljne količine nafte, naftnih derivata i gasa, snabdevanje nije ugroženo i nema nikakvih ograničenja u kupovini naftnih derivata.

- Ima dovoljno svih derivata i nema nikakvih ograničenja u kupovini - kaže Mihajlovićeva. - U rezervama imamo dizela i benzina za 60 dana, mazuta za 122 dana, a u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru 100 miliona kubnih metara gasa, što je, ako računamo prosečnu potrošnju koja se za danas procenjuje na oko 10 miliona kubnih metara, dovoljno za narednih 10 dana. U Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata, niti će biti restrikcija u kupovini. I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljno rezervi i nema potrebe da iko brine o nestašicama derivata.

Prethodnih dana, međutim, svedoci smo panike i jurnjave ka pumpama, zbog čega su usledila i neka ograničenja u prodaji, a zatim i packe zbog toga. U Srbiji posluju 1.563 benzinske pumpe, a tržišna inspekcija je podnela pet prekršajnih prijava protiv vlasnika koji su ograničavali prodaju derivata. Tačno je definisano i kako se može točiti van rezervoara. Kako naglašavaju, nepropisno tankovanje goriva je krivično delo, kao i preprodaja na crnom tržištu.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavaca, nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža. Kako kaže, osim osnovnog goriva koje je najjeftinije, mnogo se više nego inače kupuju i skuplje varijante, sa derivatima, jer građani očekuju da će i trenutno najskuplje biti mnogo jeftinije, od najnižeg sledeće nedelje.

Novosti

- Već sada je razlika između prodajne zamrznute cene i one po kojoj se može nabaviti gorivo - deset dinara, pa se vlasnicima pumpi apsolutno ne isplati nabavka - kaže Atanacković. - Verujem da su prethodnih dana i oni koji su ograničili prodaju, to uradili da bi količine koje imaju razvukli i da bi bile što ravnomernije raspoređene. Očekujemo da država izađe sa rešenjem. Ako ostanu zamrznute cene, trebalo bi nadomestiti razliku uvoznicima, a ako se dopusti tržišno formiranje cene, to će značiti udar na džep građana.

Kako Atanacković kaže, još se ne zna koja je granica koju će dotaći cene energenata. Nafta je, smatra, posebno osetljiva i da njeno koštanje uzdrmaju i mnogo manji udari od trenutnog rata na evropskom tlu. Smatra da nije jasna reakcija kažnjavanja pupmi, jer je ograničenje u prodaji u momentu kada se radi samo sa trenutnim zalihama razumljivo.

NEMCIMA STRUJA OD 650 € PO MEGAVATU

CENE energenata su na Zapadu eksplodirale od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Gas je u ponedeljak preskočio simboličnu cenu od vrtoglavih 300 evra za megavat-sat. Samo nekoliko dana ranije, u petak, iznosila je 192 evra, što je povećanje, preko vikenda, od gotovo 60 odsto! Dostizanjem 200 evra u petak takođe je bio oboren rekord ali, ispostavilo se, samo nakratko. Podsećanja radi, ista količina gasa pre godinu dana koštala je svega 17 evra. Cena zavisi pre svega od potražnje, a ona je sada veoma velika iz straha šta bi sve moglo da se dogodi u Ukrajini, preko koje prolazi gasovod. Rusija snabdeva Zapadnu Evropu sa 40 odsto potrebnog gasa, a trenutne zalihe na zapadu kontinenta su nedovoljne.

I s naftom se crno piše. Cena za barel je u nedelju uveče dostigla 139 evra, što je veoma blizu apsolutnog rekorda od 147 evra iz 2008. Juče pre podne se nešto spustila, na 129, ali se najavljuje novi skok. Sumorna predviđanja idu, čak, i do 200 evra u bliskoj budućnosti. I tu ključnu ulogu igra rat u Ukrajini, imajući u vidu da je Rusija drugi izvoznik nafte u svetu, iza Saudijske Arabije.

Na pumpama u Francuskoj, na primer, litar bezolovnog benzina je kod najjeftinijih snabdevača došao do 1,85 evra, s tim što ga na mnogim pumpama već prodaju i preko 2 evra. Rekord je zabeležen na jugu Francuske - s 2,14 evra za litar. Najavljuje se novo poskupljenje, od 8 do 10 centi po litru.

Rast cene gasa i nafte ima direktne posledice i po povećanje cena struje. U Nemačkoj je električna energija, tako, poskupela za 54 odsto, dostižući istorijski visok nivo od 650 evra za megavat-sat.

Situacija u Ukrajini, najvećem žitištu Evrope, stvara još jednu veliku glavobolju. Cena pšenice je, za samo nedelju dana, skočila s 260 evra po toni, na preko 400. To ne predstavlja problem samo zbog brašna i hleba, već i zbog prehrane domaćih životinja. Kukuruz prati ovaj porast. Francuska i Nemačka proizvode dovoljno da bi mogle da izbegnu katastrofu, ali neke druge zemlje, poput Španije ili Italije, imaju suštinsku zavisnost u ovom domenu. (G. Č.)

MEDVEDEV ČESTITAO EVROPSKOJ UNIJI

ZAMENIK predsednika ruskog bezbednosnog veća Dmitrij Medvedev "čestitao" je u ponedeljak Evropskoj uniji što je cena gasa dovela do rekordnih 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara, tako što je Rusiji nametnula sankcije.

- Mogu samo da čestitam dalekovidim evropskim kolegama koji se uspešno brane od podmuklih Rusa i "Severnog toka 2" - izjavio je Medvedev, koji je u februaru inače upozorio da će nemačka odluka o zaustavljanju sertifikacije "Severnog toka 2" izazvati nebeski skok cena gasa u Evropi. Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio u ponedeljak da se snabdevanje ruskim energentima ne može zameniti preko noći zbog čega je odlučeno da se poslovanje s ruskim kompanijama u ovoj oblasti nastavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)