EU ŽELI DA SAD POSTANU GLAVNI DOBAVLJAČ GASA: Prošle godine kupljene rekordne količine

Novosti online

17. 02. 2022. u 18:11

EVROPSKA unija je kupila rekordnu količinu tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država 2021. godine i u januaru ove godine, navodi se u dokumentu Evropske komisije „Trgovanje tečnim prirodnim gasom između EU i SAD“.

ЕУ ЖЕЛИ ДА САД ПОСТАНУ ГЛАВНИ ДОБАВЉАЧ ГАСА: Прошле године купљене рекордне количине

Foto: Depositphotos

-Uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD značajno je porastao od momenta prve isporuke u aprilu 2016. godine. Podaci pokazuju da je 2021. godine uvoz tečnog prirodnog gasa u EU bio količinski najveći – preko 22 milijarde kubnih metara sa procenjenom vrednošću od 12 milijardi evra. U januaru 2022. godine uvoz je dostigao mesečni maksimum od 4,4 milijarde kubnih metara što se procenjuje na 4,1 milijardu evra, piše u dokumentu.

Ističe se da bi dalja transatlantska saradnja trebalo da dovede do toga da SAD postanu glavni dobavljač gasa za kontinent. Trenutno je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa u Evropsku uniju.

-Prirodni gas igra centralnu ulogu u energetskom sistemu EU, između ostalog i u kontekstu energetske transformacije – na njega otpada 23 odsto potražnje za energijom. Trenutno Evropa uvozi oko 90 odsto gasa koji joj je neophodan i očekuje se da će se narednih godina taj udeo povećati, precizirano je u dokumentu.

Ranije su mediji pisali da je Vašington održao pregovore sa velikim prodavcima goriva u Severnoj Africi, na Bliskom istoku, u Aziji i u SAD o spremnosti da „privremeno povećaju“ proizvodnju gasa za Evropu. Kako je saopštio izvor iz američke administracije, takve mere su neophodne u slučaju prekida ruskog tranzita preko Ukrajine.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UTEHA ZA PIKSIJA: Ćerka selektora posle utakmice objavila dirljivu sliku