MALI SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA SPORTSKIH UDRUŽENJA: Razgovarali o prilagođavanju poslovanja sa Zakonom o fiskalizaciji

Novosti onlajn

04. 03. 2022. u 17:12

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima sportskih udruženja, sa kojima je razgovarao o prilogođavanju poslovanja sportskih organizacija sa Zakonom o fiskalizaciji, s obzirom na to da rok za navedeno usklađivanje ističe 30. aprila 2022. godine.

МАЛИ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СПОРТСКИХ УДРУЖЕЊА: Разговарали о прилагођавању пословања са Законом о фискализацији

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je, zajedno sa saradnicima, tokom sastanka odgovarao na brojna pitanja predstavnika sportskih udruženja, kako bi se razjasnile sve njihove dileme, te pojasnilo u kojim slučajevima je potrebno evidentiranje prometa na malo putem elektronskog fiskalnog uređaja, uzimajući u obzir sve specifičnosti aktivnosti sportskih udruženja. 

Detaljno je objašnjena obaveza izdavanja fiskalnog računa za članarine po osnovu kojih članovi sportskih udruženja imaju pravo na pružanje usluga, kao što je pohađanje treninga.

Ministar je pozvao obveznike fiskalizacije da što pre prilagode svoje poslovanje sa odredbama  Zakona o fiskalizaciji, i da ne čekaju poslednji trenutak, kako bi se izbeglo kašnjenje, jer se mora blagovremeno sprovesti postupak stavljanja u funkciju elektronskih fiskalnih uređaja. 

Takođe, pojašnjeno je da i dalje traje prijava lokacija poslovnih prostora putem portala ePorezi, što je neophodni prvi korak za prelazak na e-fiskalizaciju. Do sada je oko 130.000 poreskih obveznika prijavilo lokacije prodajnih objekata. Nakon toga, poreski obveznici zahtevaju bezbednosni element od Poreske uprave, a važno je da to urade kada su spremni, odnosno kada znaju koji uređaj će koristiti. Bezbednosni elementi se zatim preuzimaju u nadležnim filijalama Poreske uprave, na posebno obeleženim šalterima.

Podsećamo da je odredbom člana 3. Zakona o fiskalizaciji propisano da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo. Prometom na malo smatra se svaki izvršen promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja - automata. Maloprodajnim objektom smatra se svaki poslovni prostor i poslovna prostorija koji se primarno koriste za promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!