I MLEKU OTVOREN ULAZ U EMIRATE: Predstavnici 140 srpskih kompanija na sajmu "Ekspo 2020" u Dubaiju, odobren izvoz više proizvoda

BOJANA CARANOVIĆ - DUBAI - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

14. 02. 2022. u 09:24

NAJBROJNIJU delegaciju iz Srbije od početka izložbe "Ekspo 2020", sa oko 300 privrednika i 140 kompanija iz poljoprivredne i prehrambene industrije, u Dubaiju je dočekala odlična vest: Stiglo je odobrenje za izvoz mleka, mlečnih proizvoda, jagnjetine i junetine u Emirate!

И МЛЕКУ ОТВОРЕН УЛАЗ У ЕМИРАТЕ: Представници 140 српских компанија на сајму Експо 2020 у Дубаију, одобрен извоз више производа

Foto B. Caranović

Na osmoj tematskoj nedelji posvećenoj poljoprivrednim proizvodima i prehrani, srpski proizvođači će do 20. februara predstavljati svoje artikle, a promovisaće se i na sutrašnjem festivalu "Galfud". Ekipi "Novosti" informaciju o izvozu potvrdio je Goran Đaković, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je imao još dobrih vesti:

- Završeni su i pregovori sa Egiptom za izvoz jabuka, a nastavlja se saradnja sa Indijom za druge voćarske proizvode. Razgovara se sa Kinom u vezi sa njihovom velikom investicijom za preradu kukuruza.

Srpska privredna delegacija u čijoj pratnji su i predstavnici medija najpre je obišla svojevrsnu kuću srpskih privrednika u Dubaiju - Biznis hab. Kroz ovaj prostor su od početka "Ekspo 2020", prošle mnogobrojne delegacije iz Srbije jer je to mesto na kom naši privrednici dobijaju neophodnu pomoć, tehničku podršku, internet.

Marko Selaković, rukovodilac biznis programa Srbije u Dubaiju i predstavnik Privredne komore Srbije, istakao je da je za četiri i po meseca kroz naš hab prošlo oko 1.200 srpskih privrednika:

- Održano je i više od 150 sastanaka sa predstavnicima iz 70 zemalja iz celog sveta, realizovano više od 15 ugovora i predugovora, a stiglo je 20 upita za pokretanje poslovanja. Zaključak je da je Srbija u svakom smislu svet i i te kako ima šta da ponudi na globalnoj utakmici.

Kako Selaković dodaje, do sada su kroz tematske nastupe svoje projekte i ideje predstavili predstavnici iz različitih oblasti - klima, svemir, urbani i ruralni razvoj, obrazovanje, turizam, žensko preduzetništvo, zdravlje. U devetoj, poslednjoj nedelji izložbe koja traje do kraja marta, predstaviće se i firme koje su na različite načine povezane sa vodom kao robom i važnim resursom planete.

Reporteri "Novosti" obišla su juče srpsku privrednu kuću kao i paviljon Srbije, a prema prvim utiscima naših proizvođača koje smo tamo zatekli, očekivanja su velika.

- U Dubai sam došao da istražim tržište i eventualno napravim poslovne kontakte - kaže za "Novosti" Vladan Ćirović, iz čačanske firme koja se bavi izvozom svežeg i smrznutog voća i povrća. - Naši proizvodi su već stigli na tržište Ruske Federacije i Evropske unije, a sada se nadamo i širenju na ovaj deo sveta. Kontakti, podrška srpskog haba i PKS znače mnogo. Posetiću i sajam "Galfud" gde ću se sresti sa poslovnim partnerima iz Rusije.

Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, kažu u PKS, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu. Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvoznici iz Srbije.

ORGANIZOVANI POSLOVNI FORUMI

PROIZVOĐAČI iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja. Poseban događaj biće organizovan i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju tržište čitavog Bliskog istoka.

U CENTRU

SRPSKI hab smešten je u samom centru industrijske poslovne zone u Dubaiju. Okružen je najvećim svetskim kompanijama, koje se mogu videti kroz prozor. Naš prostor ima oko 140 kvadrata, a u habu se nadaju da će nastaviti da rade i nakon završetka izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza