MOMIROVIĆ U BRISELU: Veliki projekti u Srbiji za brže veze sa EU

Tanjug

08. 02. 2022. u 17:55

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je danas zvaničnu posetu Briselu tokom koje će zvaničnike Evropske unije informisati o velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija sprovodi kako bi se što pre integrisala i povezala sa EU.

МОМИРОВИЋ У БРИСЕЛУ: Велики пројекти у Србији за брже везе са ЕУ

Foto:: Tanjug/Zoran Žestić

Momirović će u Briselu razgovarati i o drugim reforma na putu evrointegracija Srbije, kao što su reforma u oblasti valdavine prava i pravosuđa.

-Naše strateško opredeljenje je da postanemo članica EU i nećemo se zaustaviti dok ne ispunimo celu agendu, poručio je Momirović.

Prvog dana posete sedištu EU, Momirović se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, evroposlanikom Andorom Delijem i direktorm evropske izvršne Agencije za infrastrukturu, klimu i životnu sredinu Dirkom Bakersom.

Na pitanje Tanjuga o napretku Srbije u okviru infrastrukturnih projekata koji su sufinasirani iz fondova EU, Momirović konstatuje da Srbija trenutno gradi 10 autoputeva i brzih saobracjanica, a da je projektovana izgradnja više od 1.200 kilometara.

U fokusu sastanaka u Briselu, kaže Momirović, biće upravo dva najznačajnija projekta koje Srbija trenutno gradi, a to su železnički Koridor 10 i Auto-put mira.

-Auto-put mira, od Niša do Prištine, neće doneti samo ekonomsku perspektivu, nego će doneti i dugoročnu političku stabilnost u celom regionu Balkana. Mi to dugujemo našim građanima. Dugujemo da oživiomo ceo taj deo naše države i uveren sam da smo na dobrom putu, kaže Momirović.

On ocenjuje da je Srbija već uradila veliki posao otvarnjem pregovora sa EU o grantovima u iznosu između 300 i 450 miliona evra za brzu prugu, koja će transportno povezati Srbiju za EU, ali i poboljšati robni i putnički saobraćaj unutar države.

-To je ključan, a verovatno i najveći projekat za Srbiju, kaže Momirović.

Kada je reč o Auto-putu Niš - Priština, ministar infrastrukture Srbije kaže da je počela izgradnja prvih pet kilometara od Niša i da se radovi nastavljaju.

Drugog dana posete Briselu, Moimirović će se sastati sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem.

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja