OBILAZNICA OKO SVILAJNCA PROMENIĆE EKONOMSKU PERSPEKTIVU GRADA

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 02. 2022. u 15:33

OBILAZNICA oko Svilajnca biće dužine 12,5 kilometara, imaće most na Velikoj Moravi i dva mosta na Resavi.

ОБИЛАЗНИЦА ОКО СВИЛАЈНЦА ПРОМЕНИЋЕ ЕКОНОМСКУ ПЕРСПЕКТИВУ ГРАДА

Foto:Z.Gligorijević

Procenjena vrednost najvećeg i najvažnijeg infrastrukturnog projekta u istoriji opštine Svilajnac je oko 60 miliona evra. Radni datum za početak radova je između 15. i 20. marta, a kako projekat nije jeftin, niti jednostavan, trebalo bi da bude završen u naredne dve godine, rekao je juče u Svilajncu ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, povodom najavljene izgradnje obilaznice oko Svilajnca.

Ministar je dodao da će obilaznica svim putnicima koji dolaze sa auto-puta, sa Koridora 10, omogućiti da zaobiđu grad i da mnogo brže dođu do Žabara, Despotovca ili Petrovca na Mlavi. To znači da je ovaj projekat značajan i za druge lokalne samouprave, koje gravitiraju Svilajncu i Koridoru 10.

Foto:Z.Gligorijević

- Nije reč samo o saobraćajnom projektu, jer on potpuno menja ekonomsku perspektivu, dovešće nove investitore, postojećim investitorima obezbediće bolje uslove poslovanja, a zaposlenmima u tim fabrikama bolje plate. Projekat je značajan i iz urbanističkog ugla, jer će gradu omogućiti da se orijentiše prema novoj saobraćajnici, a značajan je i iz ugla ekologije i aerozagađenja, jer će manji broj teretnih kamiona prolaziti kroz centar grada - ocenio je ministar Momirović.

On je još rekao da nije običaj Vlade Republike Srbije, koja gradi i projektuje 10 autoputeva, brze pruge, veći broj luka i postrojenja za prečišavanje otpadnih voda, da direktno investira i nadgleda obilaznice oko gradova. Ali, Svilajnac se poslednjih godina „nametnuo dinamičnim razvojem, otvorene su dve poslovne zone, došlo je nekoliko stranih investitora, pa je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zaljkučio da moramo da pružimo značajnu infratsrukturnu podršku, kako bi razvoj ovog grada bio nastavljen“.

Foto:Z.Gligorijević

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je neizmerno srećan što će posle 100 godina od izgradnje poslednjeg mosta na Velikoj Moravi biti izgrađena saobraćajnica i tri nova mosta.

-Dobićemo jednu bezbednu saobraćajnicu, ona će olakšati dalji razvoj grada, a kako ćemo težak saobraćaj da izmestimo van grada, rešićemo i ekološki problem, odnosno udisaćemo bolji vazduh. Dobićemo i nove građevinske parcele i širiti Svilajnac sa svih strana obilaznice – rekao je Milanović i dodao da bi bez podrške predsednika Vučića, ministra Momirovića i Vlade Republike Srbije o ovoj ogromnoj investiciji opština Svilajnac mogla samo da sanja još 100 godina.

Foto:Z.Gligorijević

KANALIZACIONA MREŽA

Ministar Momirović rekao je i da je pokrenut veliki investicioni talas, koji „treba da pokrije i kanalizacionu infrastrukturu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“.

- Naša ambicija je da u naredne četiri godine na teritoriji Republike Srbije investiramo oko 4 milijarde evra, da 80 odsto lokalnih samouprava imaju kvalitetnu kanalizaconu infrastrukturu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da sve otpadne vode koje su ulivaju u reke, odlaze čiste. Jedna od opština koja je prioritet je Svilajnac, koji ima isprojektovanu veliku mrežu, tako da radove možemo da počnemo veoma brzo – rekao je ministar Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)