PONOVO SKOK CENE NAFTE: Poskupljenje nastavljeno šestu sedmicu zaredom

Novosti onlajn

31. 01. 2022. u 12:53

CENE nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od sedam godina, jer se trgovci plaše poremećaja u snabdevanju zbog ukrajinske krize.

ПОНОВО СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ: Поскупљење настављено шесту седмицу заредом

Foto: Depositphotos

Ovo je šesta nedelja za redom da cene nafte na svetskim tržištima rastu. Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 2,4 odsto, na 90,03 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 2 odsto, na 86,82 dolara.

U petak su cene nafte u jednom trenutku bile i više, pa su dosegnule najviše nivoe od 2014. godine jer se trgovci plaše da bi ukrajinska kriza mogla izazvati poremećaje na tržištima energenata, piše Rojters.

- Premija rizika na cenu nafte sada verojatno iznosi gotovo 10 dolara po barelu - rekao je Karsten Frišč iz Komercbanka.

Veći rast cena sprečilo je jačanje dolara, čija je vrednost prema grupi valuta prošle nedelje porasla 1,7 odsto i dosegnula najviše nivoe od polovine 2020. godine, jer se očekuje da će američka centralna banka uskoro podići ključne kamatne stope.

Kako se cena nafte izražava u dolarima, to čini naftu dodatno skupljom u ostalim valutama, pa slabi potražnja, prenosi Bankar.me.

Ove će sedmice u fokusu trgovaca biti sastanak OPEC-a i ostalih najvećih svetskih proizvođača, koji će ponovno razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u martu za 400 hiljda barela dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah