"ISPLATA 100 EVRA POČINJE 1. FEBRUARA" Mali: Novac na računima mladih u naredna tri dana

Novosti online

31. 01. 2022. u 09:28

ISPLATA 100 evra za mlade od 16 do 29 godina počinje sutra, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

ИСПЛАТА 100 ЕВРА ПОЧИЊЕ 1. ФЕБРУАРА Мали: Новац на рачунима младих у наредна три дана

Foto: Printskrin

Za pomoć države od 100 evra prijavilo se ukupno 1.019.796 mladih kojima će taj novac biti isplaćen sutra, u sredu i četvrtak.

- Sutra, 1. februara, novac će leći na račun 300.000 građana, prekosutra će novac dobiti njih 350.000, a 3. februara ostatak – kazao je ministar Mali.

- Prijava je trajala od 15. do 30. januara - podsetio je ministar i dodao da će 10. februara biti isplaćena jednokratna pomoć penzionerima.

- Isplatili smo u januaru 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, a 10. februara isplatićemo 20.000 dinara penzionerima. Nakon dve godine teške ekonomske krize u celom svetu, naša država pokazuje svoju snagu, mi novca imamo, kao što vidite svako obećanje koje smo dali smo ispunili u dan i u dinar i tako ćemo nastaviti - kazao je Mali.

- Mislio sam da se neće toliko mladih prijaviti, ali mi je mnogo drago što se toliki broj njih javio - kazao je.

Istakao je da je u poslednje dve godine isplaćeno 8,7 milijardi evra kao pomoć građanima i privredi.

- Mi smo prošle godine imali stopu rasta našeg BDP-a 7,5 odsto. Republika Srbija je prvi put prva u Evropi po stopi rasta u doba najveće ekonomske krize, pri tome uprkos pomoći koju smo pružili nama je udeo javnog duga u BDP-u 51,4 odsto. Daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, koga se ni daleko veće države ne pridržavaju - naglasio je Mali.

On je naglasio da je prošle godine u Srbiju stiglo 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego pre krize.

- Ne samo da smo pokazali koliko smo stabilni i koliko su nam jake javne finansije, nego smo stvorili kredibilitet kod stranih investitora - rekao je ministar Mali.

Naveo je da nijedan makroekonomski pokazatelj Srbije nije ugrožen, da je država potpuno stabilna i likvidna i da će, ako bude potrebe, ponovo pomoći onome kome pomoć bude potrebna.

O e-fiskalizaciji

- Od 1. aprila novi sistem fiskalizacije je obavezan u državi Srbiji. Za sve one koji žele da se prijave za subvencije države - danas je poslednji dan. U pet radnih dana prošle nedelje 20.000 obveznika se prijavilo, a samo tokom vikenda 20.000 još. Ne čekajte poslednji trenutak - rekao je ministar Mali.

Kako je poručio, oko 110.000 poreskih obveznika se zasad prijavilo za subvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri