POVEĆANJE PLATA I PENZIJA U SRBIJI: Koliko uvećanje očekuje građane

Novosti online

03. 11. 2021. u 09:18

MINISTAR finansija Siniša Mali podsetio je danas, gostujući na televiziji Hepi, da će danas na sednici Vlade Srbije biti Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba – podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА У СРБИЈИ: Колико увећање очекује грађане

Foto N. Fifić

- Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto. Naime, za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti 7 procenata, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali 8 odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 procenata, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto. Još u septembru doneta je odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara. Podsetiću da je 2011. godine minimalna zarada iznosila 15.700 dinara, a od sledeće godine biće duplo veća. To je osnova naše ekonomske politike, jer rast minimalne zarade i plata u javnom sektoru pokreću i rast prosečne zarade - objasnio je Mali i napomenuo da je stopa nezaposlenosti danas jednaka onoj iz 2019. godine, pre nego što je pandemija počela.

Objasnio je da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

- To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice i trenutno ih gradimo sedam, a predviđen je i novac za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo novac i za metro. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a ona zapošljava i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred - naveo je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!