IMAMO NAJSKUPLJU SLANINU U REGIONU: Cene namirnica u Beogradu, Banjaluci, Skoplju, Podgorici, Zagrebu i LJubljani

E. V. N.

30. 10. 2021. u 11:00

PANČETA u trgovinskim lancima u Beogradu ima najvišu cenu u poređenju sa zemljama u okruženju i postala je luksuz koji malo naših građana može da priušti. Srpski potrošači za ovu vrstu kvalitetne slanine treba da izdvoje od 1.890 do 2.250 dinara i plaćaju je oko 1.000 dinara skuplje nego građani u Banjaluci, Skoplju i Podgorici. NJena cena u Zagrebu je 1.764, a u LJubljani 1.528 dinara.

ИМАМО НАЈСКУПЉУ СЛАНИНУ У РЕГИОНУ: Цене намирница у Београду, Бањалуци, Скопљу, Подгорици, Загребу и Љубљани

Foto M. Anđela

S druge strane, u regionu, osim u RS, juneće meso košta znatno više nego u Srbiji, a svinjetina je neznatno skuplja. Kilogram kvalitetnog junećeg mesa u Beogradu je 990 dinara, u Podgorici 1.175 dinara, dok je cena u LJubljani viša za 774 dinara.

U Sloveniji je jaje najjeftinije, potrošači ga plaćaju uglavnom oko sedam dinara, u Hrvatskoj 10, a u Severnoj Makedoniji 15 dinara. U Srbiji je veliki raspon cena za ovu namirnicu i kreće se od 12 do 17 dinara. Slično je i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori gde jaje košta od 11 do 19 dinara. Ostale namirnice koje su reporteri "Novosti" poredili - ulje, brašno, krompir i piletina, imaju sličnu cenu.

Agroekonimista Milan Prostran ukazuje da na cenu proizvoda značajno utiče i konkurencija trgovinskih lanaca koja postoji na određenom tržištu. On naglašava da megamarketi kroje sudbinu i proizvođača i potrošača. Govoreći o značajnoj razlici u ceni pančete, Prostran kaže i da ne mogu da se porede zemlje koje su u EU i van nje, kao i da treba uzeti u obzir i strukturu stanovništva i njihove navike.

- Članice Evropske unije imaju ogromne subvencije i njihovi prozvođači mogu da budu konkurentniji - naglašava Prostran. - Učešće poljoprivrede u ukupnom budžetu EU čini 33 odsto. Trebalo bi uzeti u obzir i strukturu potrošača u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i njihove navike.

Novosti

On ističe da je pančeta visokokvalitetan, ekskluzivan suhomesnati proizvod od najboljih rasa svinja, kod kojeg mesnati deo mora da bude veći od masnog. Taj deo je, kako navodi, procentualno malo zastupljen u ovim životinjama.

- Na rast cene pančete uticalo je poskupljenje žive vage svinjetine, koja je u Srbiji dostigla 200 dinara - objašnjava Prostran. - A taj rast su uslovile visoke cene stočne hrane i energenata. To je trend na globalnom nivou.

Većina građana u Srbiji, smatra on, ne jede ovu vrstu slanine, jer je skupa. On ističe da se potrošači uvek okreću jeftinijim proizvodima, kao što je piletina. Potrošači u našoj zemlji bili su posebno iznenađeni zbog skoka cene ulja koja je sada za 60 dinara viša nego lane. Flaša uglavnom košta oko 190 dinara, a na akciji se može naći za 170, dok najskuplji litar dostiže 220 dinara. U Podgorici kupci za ovu namirnicu treba da izvdvoje od 164 do 210 dinara, u Zagrebu 235, LJubljani 200, a u Skoplju 181 dinar.

RAZLIČITE PROSEČNE PLATE

PRILIKOM poređenja cena namirnica u regionu treba uzeti u obzir i prosečnu neto platu u tim zemljama. Prema dostupnim podacima, građani u Srbiji zarađuju više nego u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a manje od Slovenaca i Hrvata. U našoj zemlji je u julu i avgustu prosečna neto plata bila 550 evra. To je 20 evra više nego u Crnoj Gori i 87 evra iznad zarade u Severnoj Makedoniji. U julu je plata u Republici Srpskoj bila 520 evra, dok je u Sloveniji iznosila 1.250, a u Hrvatskoj 940 evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Stupaju na snagu danas u 15 sati