SIGNALIZACIJA "POLUDELA" ZBOG POPRAVKE KROVA: Sedam dana smo tražili odgovor zašto na granici ne radi sistem za obaveštanje vozača

E. R.

10. 08. 2021. u 10:19

NEMA reda. Automobili se tiskaju sa svih strana. Nikako se primaći pasoškoj kontroli. Na graničnom prelazu "Preševo", na ulasku iz Severne Makedonije u Srbiju signalizacija pogrešno obaveštava vozače u kojoj traci da zauzmu mestu.

СИГНАЛИЗАЦИЈА ПОЛУДЕЛА ЗБОГ ПОПРАВКЕ КРОВА: Седам дана смо тражили одговор зашто на граници не ради систем за обавештање возача

Arhiva

Iz daljine deluje da radi samo jedna, dve su zatvorene, a za ostale obaveštenja nema. Ugašeno svetlo. Tek kada se priđe, vozači shvataju da su pogrešno čekali i da oni "crveni" rade punom parom. Ali migracija iz jedne u drugu kolonu pravi potpuni haos.

Ukoliko popravka traje tek delić vremena koje smo mi potrošili pokušavajući da otkrijemo čija je to dužnost, onda gužve i nisu veliko iznenađenje.

Odgovor koliko se često kvare displeji koji navode putnike na otvorene punktove za graničnu kontrolu, najpre smo potražili od Uprave carina. Vrlo brzo su nas uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova, uveravajući nas da je to njihov delogkrug. Biro za informisanje MUP-a, međutim, izričito je odgovorio da smo naivno poverovali Carini i da to uopšte nije njihov posao. Uputili su nas na "Puteve Srbije".

Identična pitanja prosledili smo preduzeću zaduženom za održavanje putne mreže. Nakon razjašnjenja da nije reč o naplatnoj rampi, već samom graničnom prelazu, oni su nas "vratili" na MUP, Upravu granične policije. Istog dana mi smo njihov odgovor prosledili ponovo Birou za informisanje MUP, uz naznaku da i ova institucija tvrdi da je signalizacija na graničnom prelazu - njihova briga.

Ovoga puta odgovor nikako nije stizao. Toliko dugo da smo poverovali da smo možda, ipak, našli odgovornu instituciju i da će nam pojasniti kako je moguće izbeći gužve na prelazu. Od ponedeljka do petka čekali smo razjašnjenje. Iz Biroa su nas konačno pozvali i ljubazno nam objasnili da je prava adresa za naše nedoumice u stvari - Republička direkcija za imovinu.

Direkcija je, mora se priznati, bila hitra u odgovaranju. Ispostavilo se da su radovi odgovrni za prekid rada signalizacije.

- Razlog za privremeni prekid rada svetlosne signalicaije, piktograma, na nadstrešnici na GP "Preševu", na ulazu u zemlju, je izvođenje radova na adaptaciji nadstrešnice - odgovrili su nam u Republičkoj direkciji za imovinu. - Tokom privremenog prekida rada piktograma, policijski službenik je usmeravao i kontrolisao putnički saobraćaj. Svetlosna signalizacija na nadstrešnici sada radi u punom kapacitetu, radovi na adaptaciji nadstrešnice su završeni.

ČEKANjE OD POLA SATA

PREMA podacima Uprave granične policije, u ponedeljak se čekalo mahom po 30 minuta i na ulasku i pri izlasku iz zemlje. Teretnjaci su na Kelebiji čekali do 90 minuta da bi izašli iz Srbije. Putnici su na ulazak u Srbiju, na Preševu, čekali do 50 minuta, a na Gradini i do čitav sat. I na Batrovcima je teretni saobraćaj na izlazak iz Srbije čekao do sat vremena. Ko putuje vikendom, u špicu sezone, treba da se pripremi na veća zadržavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a