PREDVIĐAJU NAM RAST OD PET ODSTO! Svetska banka u najnovijem izveštaju prognozira da će naša država napredovati duplo bolje od okruženja

S. B.

09. 06. 2021. u 19:43

EKONOMIJA Srbije ove godine bi, prema najnovijim procenama Svetske banke, mogla da poraste pet odsto. Ova institucija nam za narednu godinu predviđa rast od 3,7 odsto, a u 2023. godini - 3,9 odsto. Izgledi Istočne Evrope su slabiji - očekuje se stopa rasta od 1,9 odsto ove, a 2,8 naredne godine. A tako je jer je oporavak ograničen geopolitičkim tenzijama, niskom domaćom tražnjom i strukturnim slabostima.

ПРЕДВИЂАЈУ НАМ РАСТ ОД ПЕТ ОДСТО! Светска банка у најновијем извештају прогнозира да ће наша држава напредовати дупло боље од окружења

Premijerka Brnabić sa predstavnicima SB / Foto Tanjug

Iako su pojedine zemlje Evrope ostvarile određeni uspeh u pogledu vakcinacije, ističe Svetska banka, što je posebno vidljivo u centralnoj Evropi, na Zapadnom Balkanu i Turskoj, imunizacija je u drugim područjima sporija.

- Pandemija bi mogla da dodatno optereti već usporena ulaganja u ljudski i fizički kapital - stoji u najnovijem izveštaju.

- Finansijski šokovi predstavljaju još jedan rizik po ove prognoze. Intenziviranje geopolitičkih tenzija ili dalje povećanje političke neizvesnosti dodatni su negativni rizici u ovom regionu.

Analitičari Svetske banke ispitivali su i mogućnosti pospešivanja privrednog oporavka u ekonomijama u nastajanju i zemljama u razvoju kroz snižavanje troškova trgovine, poput onih koje nameću složene logističke i granične procedure, kako bi se olakšala trgovinska razmena.

- Uprkos trendu smanjenja u proteklih 15 godina, troškovi trgovine i dalje su viši skoro za polovinu u ovim zemljama nego u razvijenim ekonomijama, velikim delom i zbog veće cene prevoza i logistike - upozorava Svetska banka. - Značajne uštede u novcu mogle bi se ostvariti realizacijom napora usmerenih na pojednostavljenje trgovinskih procesa i carinskih zahteva, poboljšanje saobraćajne infrastrukture i efikasnosti uprave, podsticanje šire razmene informacija i jačanja konkurencije u domaćoj logistici, maloprodaji i veleprodaji. Veze koje se ostvaruju kroz trgovinu i globalne lance vrednosti pokazale su se kao preko potreban motor ekonomskog napretka za zemlje u razvoju i dovele do smanjenja siromaštva za veliki broj ljudi. Međutim, ako se u obzir uzmu postojeća kretanja, u toku naredne decenije očekuje se usporavanje rasta globalne trgovine.

NASTAVAK DOBRE SARADNjE

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić razgovarala je u sredu sa novim šefom Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom i njegovim prethodnikom Stivenom Ndegvom o postignutim rezultatim i planovima za nastavak realizacije važnih projekata, posebno kada je reč o prelasku na "zelenu ekonomiju".

Novi šef Svetske banke u Srbiji poručio je da se raduje novom angažmanu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se projekat "Zelena Srbija" ralizuje u potpunosti, s obzirom na to da Svetska banka pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

INFLACIJA U GRANICAMA

ANALIZIRALI su i rast inflacije na globalnom nivou koji prati ekonomski oporavak.

- Iako će u celom svetu inflacija verovatno nastaviti da raste i tokom ostatka godine, očekuje se da će stope inflacije ostati unutar ciljanih raspona u većini zemalja koje vode politiku ciljanja inflacije - tvrdi Svetska banka. - U ekonomijama u nastajanju i zemljama u razvoju u kojima inflacija bude prekoračila ovu granicu odgovor monetarne politike možda neće biti nužan, pod uslovom da je reč o privremenoj pojavi i da inflaciona očekivanja ostanu stabilna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu