JAČANJE REGIONALNE SARADNJE: Brnabić razgovarala sa generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju

B. Ca.

04. 06. 2021. u 17:36

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju Majlindom Bregu o jačanju regionalne saradnje i ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ: Брнабић разговарала са генералном секретарком Савета за регионалну сарадњу

Foto Tanjug

Brnabić je istakla da je ova saradnja važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu, što je od ključnog značaja za brži napredak na evropskom putu Srbije i celog regiona. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku je ocenjeno i da su epidemiološke okolnosti dodatno ojačale svest o važnosti jačeg regionalnog povezivanja u narednom periodu.

Jedan od primera za to, kako je rečeno, jeste uspostavljanje zelenih koridora za brži i lakši transport robe u regionu, međunarodnim transportnim linijama za prevoz životnih namirnica i drugih neophodnih roba - posebno hrane, lekova i medicinske opreme u regionu, u vreme blokade izazvane izbijanjem pandemije korona virusa.

Bregu je pozdravila nastojanje da se omogući vakcinacija građana regiona u Srbiji, kako bi se pomoglo što bržem prevazilaženju krize, postigla brža imunizacija i oporavak privrede. Navela je da je postignut napredak u ukidanju naknada za roming za mobilnu telefoniju u telfonskom saobraćaju na Zapadnom Balkanu, koja će stupiti na snagu sledećeg meseca.

Brnabić je ukazala na benefite koje donosi inicijativa "mini Šengen" kroz koju region može da napreduje, postigne veći ekonomski rast i bude pouzdaniji i privlačniji za strane investitore. Brnabić i Bregu su istakle da će regionalna saradnja biti i tema predstojećeg samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će uskoro biti održan u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024